►El Mercè Arts de Carrer (MAC) és un festival de referència en el seu gènere que vol promoure i apropar a tota la ciutadania una selecció d’espectacles de dansa, circ, teatre de carrer i gestual, així com de propostes tecnològiques multidisciplinàries, durant els cinc dies de la Festa Major.

►Fins a 7 espais públics de la ciutat acullen les darreres tendències artístiques en arts de carrer de la mà de 122 companyies nacionals i 27 d’internacionals que oferiran fins a 430 funcions, tallers i activitats per a tots els públics en una cinquantena d’espais escènics.

►En les direccions artístiques hi ha un 50% d’espectacles en els quals hi ha dones implicades, mentre que dalt dels escenaris hi ha un 29% d’espectacles protagonitzats únicament per dones, un 28% únicament per homes i un 43% amb participació mixta. A banda d’oferir als barcelonins i barcelonines l’oportunitat de veure el talent de les companyies i els artistes més destacats de l’àmbit de les arts de carrer, el MAC s’ha consolidat com a aparador per a les companyies nacionals que volen promocionar i projectar el seu treball i en tot un referent internacional en aquest sector.

►ESCENARI ZOOLOGIA
►Joan Vázquez i Marc Sambola: “Ocaña, Reina de las Ramblas” (Barcelona)
►Del 24/09/2020 al 27/09/2020.

►L’actor i cantant Joan Vázquez i la guitarra del director musical Marc Sambola reten homenatge teatral i musical a José Pérez Ocaña, tota una figura de la Barcelona dels anys setanta que en aquest muntatge ens presentaran a ritme de copla. A “Ocaña, Reina de las Ramblas”, les paraules en primera persona del carismàtic artista es combinen amb la interpretació de clàssics del gènere que tant li agradaven, amb títols com ara “Tatuaje”, “Ojos verdes”, “Y sin embargo te quiero” o “La niña de fuego”. Un espectacle imprescindible, amb una dramatúrgia, exquisida i punyent, firmada per Marc Rosich.

►El disc Coplas por Ocaña
►A partir del repertori de l’espectacle, s’ha publicat també recentment el disc COPLAS POR OCAÑA de Joan Vázquez (veu) i Marc Sambola (guitarra), un tribut musical a Ocaña, el pintor naïf, que gràcies a les seves controvertides exposicions i les seves escandaloses performances transvestit per Les Rambles, es va erigir com un icona de la Barcelona underground dels temps de la Transició.
► “Ocaña va ser un esperit llibertari com no n’hi ha hagut altre a Barcelona en les últimes dècades i, amb aquest disc, li dediquem les coples que ell… ella cantava al Cafè de l’Òpera després de baixar la Rambla pintant-la de nous colors”, explica Joan Vázquez.

L’àlbum inclou vuit coples clàssiques (Ojos verdes, Francisco Alegre, El día que nací yo, Tatuaje, Yo soy esa, María de la O, Y sin embargo te quiero i La nina de fuego), la cançó Romance a Ocaña de Carlos Cano i la peça Canción muerta, composada per Marc Sambola amb la lletra de Federico García Lorca.

►Joan Vázquez, guardonat com a Millor Actor de Musical en els Premis de la Crítica 2019 i els Premis Teatre Barcelona 2020 per OCAÑA Reina de las Ramblas, ha celebrat recentment amb molt èxit dues dècades sobre l’escenari amb l’espectacle 20 anys no són na’ i, actualment, està treballant en el seu proper disc, Feeling Good, un recull d’estàndards de jazz a mode de crooner. En paral•lel, segueix representant en gira els musicals Paquito Forever (Premi a Millor Actor Destacat dels premis de Teatre Musical) i Ciutat de Gespa (nominat a millor Actor de Musical als Premis de la Crítica 2018).

►Marc Sambola, nominat com a Millor director musical en els Premis del Teatre Musical de Madrid per Ulls Verds Miguel de Molina in memoriam i candidat a la millor Banda Sonora en els Premis Gaudí pel llargmetratge Marhaba i la pel•lícula Project Rwanda, és també el compositor de musicals com El Projecte dels Bojos, una utopia musical i La Filla del Mar per a la Berni Teatre, Possession per a Los Angeles Rock Opera Company dels Estats Units d’Amèrica i d’Ocaña Königin der Ramblas per a Neuköllner Oper Berlin d’Alemanya.

►COPLAS POR OCAÑA és un disc enregistrat a Music Lan Studios, editat per Rocket Music i produït per Marc Rosich, Marc Sambola i Joan Vázquez.