►El passat 18 de març l’Ajuntament de Barcelona va activar, amb caràcter urgent, un primer paquet de mesures dirigides al sector cultural per respondre a la situació generada per la COVID-19. Es tractava d’una primera bateria d’iniciatives i propostes per començar a fer front a la crisi general en la qual es troba immers el teixit cultural local per causa de la pandèmia. La voluntat de l’Ajuntament va ser llavors la d’intentar parar un primer cop, amb la intenció de treballar l’ampliació de les mesures preses des de les complicitats amb els sectors culturals.

►Durant aquestes setmanes de diàleg i d’escolta activa s’ha anat gestant aquest segon paquet de mesures, amb noves accions molt dirigides a generar xarxes de suport i acompanyament, incrementar els ajuts directes, profunditzar en la diagnosi de l’impacte de la cultura sobre la ciutat, reforçar i adaptar programes existents. Unes mesures reflexionades per tal de revitalitzar la cultura des de la base i finalment fer una aposta clara de tirar endavant el festival Grec, malgrat les dificultats, fent tots els ajustos que siguin necessaris.

►La nova bateria de mesures suposa una nova inversió addicional d’1,67 milions d’euros que se suma als 1,83 milions d’euros del primer pla de xoc. A aquesta despesa cal afegir també la inversió directa que suposarà la realització del festival Grec, amb un pressupost de 3,3 milions d’euros i que aquest any se centrarà majoritàriament en la promoció de les companyies i artistes locals, i el milió d’€ addicional destinat a reforçar totes les accions de comunicació.

►L’Ajuntament impulsa un segon paquet d’11 mesures des de la complicitat amb els sectors i per reforçar xarxes de suport i acompanyament i l’ajut directe.

►4,5 milios d’euros per donar suport al teixit cultural. El nou paquet de mesures compta amb una inversió de 1.670.000€ que se suma a 1.830.000€ del primer pla de xoc aprovat el passat mes de març, més un milió d’€ addicional per reforçar totes les accions de comunicació previstes.

►Es destinen 500.000€ per finançar nous projectes culturals innovadors i per adaptar espais culturals en l’etapa post-COVID.

►El festival Grec 2020 alçarà el teló amb un programa que inclourà 80 produccions donant resposta a la necessitat de dinamitzar el sector artístic de proximitat.

►Entra en funcionament la nova Oficina Ciutadana de la Cultura, que s’ubicarà als baixos del Palau de la Virreina. Un espai d’acollida per donar suport i assessorament al teixit cultural de la ciutat.

►La Sala Barts es transformarà, un cop finalitzi la seva concessió a l’abril de 2021, en la nova Casa de la Música. Un nou equipament per donar suport a la programació artística que asseguri el valor públic de l’espai.

►El nou projecte Sala Barcelona habilitarà espai públic per reactivar la música en directe en diferents espais de la ciutat durant l’estiu.

►Les 11 noves mesures:

►Mesures d’ajut directe per a nous projectes

 • Subvenció extraordinària de 300.000€ per a nous projectes en clau reproductiva i d’innovació.

►El concepte de la subvenció es planteja des de la perspectiva de la lluita contra la precarietat i la necessitat d’una mirada transversal del sector que reconegui i reactivi el seu valor productiu però que també focalitzi específicament en aquelles baules més febles de la cadena de valor, com ho són els creadors i creadores independents i el conjunt de la cultura de base de la ciutat, molt castigada per la crisi sanitària.

►Aquest recurs neix de la necessitat de transferir recursos i noves eines al teixit cultural de la ciutat i potenciar aquells projectes en clau escenari post-COVID. En aquesta convocatòria, que s’obrirà la primera quinzena de juny, es podrà sol·licitar ajuts per a nous projectes i iniciatives que des de la creació, la recerca i la innovació ajudin, amb una mirada llarga, a començar a dibuixar un escenari de futur on es garanteixin els drets culturals en el seu conjunt. Els projectes que es presentin en aquesta convocatòria hauran d’incloure’s dins d’aquestes

categories:

►Noves accions de context: Programacions adequades a les possibilitats d’activitats actuals que considerin l’entorn digital i la distància social en el seu desenvolupament.

►Recerca: Noves línies de recerca que aprofundeixen en processos d’innovació i divulgació de diversos àmbits vinculats a la creació i les pràctiques culturals.

►Laboratori: Iniciatives ciutadanes que, des de l’àmbit cultural, donin resposta a alguns dels reptes que té la ciutat.

►Capital social: Projectes que es presenten amb la voluntat d’interacció entre diferents entitats amb la voluntat de crear xarxa i capital social a través de pràctiques culturals.

►Projectes de creació: Projectes d’artistes i creadors en estat de pre-producció, laboratori i recerca. Queden excloses les produccions artístiques.

 • Subvenció extraordinària de 200.000€ per adaptar espais culturals.

►Aquests ajuts serviran per fer front a requeriments de seguretat post-COVID dels diferents espais i tenen com a finalitat ajudar a pagar la despesa que suposa adaptar-los amb mesures de seguretat per retornar a l’activitat cultural. A la convocatòria es podran acollir sales de cinema, llibreries, galeries d’art i comerç cultural de la ciutat. Paral·lelament també es proposarà al Consorci de rehabilitació de Teatres que  inclogui una partida adreçada a les sales teatrals.

 • Projecte Sala Barcelona

►L’Ajuntament de Barcelona habilitarà espai públic per reactivar la música en directe a la ciutat amb l’objectiu de donar impuls a la seva dimensió social i económica.

►L’actual situació derivada per la COVID-19 i l’aplicació de les mesures necessàries per tal de garantir la seguretat sanitària en esdeveniments culturals en espais tancats, dificulten enormement la sostenibilitat econòmica d’activitats musicals de pública concurrència. Per això, i amb la voluntat de reactivar l’activitat econòmica i social de la música en directe a Barcelona, es posaran a disposició diferents espais per donar joc al conjunt del sector durant els mesos de juny, juliol i agost, sempre que el desenvolupament de les fases de desconfinament ho permetin i adequant els espais a les característiques necessàries per al seu desenvolupament.

►Amb la voluntat de reactivar l’activitat musical de la ciutat, i contemplant la diversitat d’agents del sector (sales de concerts, artistes, managers/promotors i festivals diversos), es posaran a disposició un seguit d’espais públics amb els permisos i infraestructures pertinents, en funció de les necessitats de cada operador, per poder programar música durant els mesos d’estiu.

 • Sala 1 FORUM Auditori gran
 • Sala 2 FORUM Auditori petit
 • Sala 3 ANELLA OLÍMPICA

►La programació es farà amb agents que tindran la capacitat de donar joc al conjunt del sector. I es pensa sobretot en sales de concert de la ciutat i festivals locals, com a nodes amb la capacitat d’incorporar diferents àmbits d’aquests sectors.

►Mesures de reforç de programes existents per revitalitzar la cultura de base.

 • Un festival Grec compromès amb Barcelona.

►El festival Grec d’enguany s’emmarca en un context particular i únic. Malgrat que la situació sanitària condicionarà el seu format i funcionament, en cap moment vol renunciar al seu esperit i, de nou, es converteix en un aparador i motor perquè la vida cultural de la ciutat es pugui anar recuperant progressivament. Un Grec que manté el pressupost de 3,3 milions d’euros d’anteriors edicions, però que enguany s’està fent a mida per donar suport a companyies locals alhora que s’està pensant per al públic de Barcelona. Un Grec inclusiu que tindrà en compte les dificultats econòmiques que pot patir la ciutadania a la tornada del confinament, amb espectacles amb preu únic de 15 euros i preu reduït de 5 euros per als espectacles familiars. Un festival que concentrarà bona part de la seva activitat al Teatre Grec, Teatre Lliure, Mercat de les Flors i TNC.

►El passat mes de març el festival Grec estava a punt per donar a conèixer la seva programació, les coproduccions ja estaven en marxa, els artistes treballant i la campanya de comunicació dissenyada. El Grec sempre s’ha caracteritzat per ser un festival que dóna suport al sector i col·labora amb altres agents de la ciutat, teatres públics, privats, productores o museus i altres espais culturals. Més enllà de ser un festival d’estiu és una peça clau per engegar les produccions que es veuran a la temporada de Barcelona l’any següent i per donar feina al conjunt del sector, tant artistes com tècnics.

►Un cartell amb una vuitantena de propostes, de les quals 50 són coproduccions i 15 espectacles reprogramats.

►El festival Grec acollirà 50 coproduccions locals engegades i pensades tant pel Teatre Grec com per ser representades a diferents espais de la ciutat. En la situació de confinament tots els artistes han seguit treballant per tenir a punt les seves creacions tot i sabent que per arribar a estrenar serà necessari que les companyies hagin pogut trobar-se per assajar físicament durant el mes de maig, en especial les produccions de dansa i circ. A aquestes coproduccions cal sumar 30 propostes més, que corresponen a 15 que s’han acollit d’espectacles cancel·lats durant aquests mesos de confinament i 15 propostes més de fora de Catalunya i internacionals.

►Espais Grec 2020: els teatres de muntanya, els museus i els formats online.

 • El Teatre Grec acollirà públic en funció de les condicions que dictaminin les autoritats sanitàries. Obrirà amb tot l’equipament tècnic.
 • Mercat de les Flors, TNC i Teatre Lliure obriran també amb una reducció d’aforament i programaran produccions previstes per a sales més petites fent servir sobretot la sala Fabià Puigserver, la sala Maria Aurèlia Campany i la Sala Ovidi Montllor.
 • Museus com el MNAC, CCCB, MACBA, El Born CCM i Museu Marítim se sumen al Grec amb espais amb accessos controlats i l’aforament que les autoritats sanitàries fixin.
 • El Grec esdevindrà un banc de proves de nous formats online, fet que permetrà que els artistes provin propostes que els poden ser útils com a alternativa als espectacles en sala.
 • Per fer el festival accessible a més públics es recolliran imatges de les propostes en un arxiu online de manera que encara que els aforaments siguin reduïts, el màxim de persones en podran gaudir.

►De Grec a Grec: coproduccions amb segell Grec durant l’any.

►Atès l’escenari sanitari canviant, si el mes de juliol algunes de les produccions previstes no poguessin representar-se s’inclouran en el programa De Grec a Grec i podran ser representades durant tot l’any en qualsevol moment de la temporada en teatres de la ciutat de Barcelona, o en festivals del territori català.

 • Ampliació dels programes que vinculen cultura i educació.

►Ampliació dels programes que vinculen agents culturals de la ciutat i centres educatius, com ara En Residència o Tot Dansa, entre d’altres, per poder assegurar un creixement sostingut durant els propers dos cursos escolars, fet que permetrà desenvolupar un procés de creació artística a la major part dels Instituts de la ciutat i contractar un major nombre de creadors i artistes. Amb aquest impuls es passarà de 41 a 70 processos artístics i de 40 a 100 creadors.

 • Foment de la cultura al carrer.

►Ampliació del projecte Músics al Carrer amb l’horitzó apuntant a poder donar acollida a altres sectors artístics en el futur immediat per tal d’afavorir la creació cultural. Una mesura que neix amb l’objectiu d’explorar una relació molt més profunda entre espai públic i cultura i obrir el carrer a la creació artística en el marc d’un diàleg ordenat amb els veïns i veïnes. D’entrada com a prova pilot s’habilitaran 10 punts nous a Ciutat Vella per a músics, amb la intenció d’anar-lo ampliant a la resta de districtes de la ciutat, incorporant progressivament les altres disciplines.

 • Reconvetir la Sala Barts en la Casa de la Música.

► de Barcelona vol que la sala Barts esdevingui la Casa de la Música de Barcelona i transformar aquest equipament en un node articulador del teixit musical de la ciutat, fent prevaldre el valor públic per sobre dels interessos comercials. La Casa de la Música de Barcelona serà un equipament referencial que posarà en el centre de la seva activitat el valor de la música com a espai de trobada, impulsant la seva dimensió comunitària, econòmica i cultural.

►Actualment, la Sala Barts situada a l’avinguda Paral·lel 82, és de titularitat pública i va ser concedida per un termini de 10 anys que finalitza a l’abril de 2021. Es tracta d’una concessió d’ús privatiu de domini públic i es va adjudicar mitjançant un concurs de caràcter obert. És per aquest motiu que prèviament a la finalització del termini de l’actual concessió, s’haurà de tramitar una nova concessió en règim de concurrència i respectant el mateix procediment.

►Mesures de suport i acompanyament.

 • Creació de l’Oficina Ciutadana de la Cultura.

►L’actual oficina de Tiquet Rambles situada als baixos del Palau de la Virreina (Rambla, 99) es transformarà en un nou espai d’acollida per donar suport i assessorament al teixit cultural de la ciutat. En una implementació de serveis progressiva anirà transformant la seva cartera de serveis adaptant-la a les necessitats actuals del sector, sense perdre l’habitual atenció que fins ara presentava, com ara la venda d’entrades i servei de Lastminute, i la informació sobre l’oferta cultural de la ciutat.

►Per a la seva transformació s’han establert tres fases d’execució que s’allargaran fins al setembre de 2021, amb una apertura ja amb nous serveis al llarg del proper mes juny. En aquesta fase inicial s’oferirà assessorament directe sobre la convocatòria extraordinària de subvencions i altres ajuts municipals. També es facilitarà atenció personalitzada als diferents usuaris que ho requereixin sobre temes relacionats amb la implementació de les mesures del pla de xoc, i altres recursos a l’abast del sector que poden aconseguir a través d’altres administracions.

►Les obres previstes per adequar-la tindran lloc a partir del mes de novembre d’enguany. La reforma física de l’espai connectarà més que mai la Virreina amb la Rambla, convertint la porta d’entrada de l’Institut de Cultura en un espai de trobada i acollida per al teixit cultural local. Un espai de tramitació personalitzat i amb voluntat d’escoltar i acompanyar.

 • Impuls d’una Plataforma Digital Cultural

►L’institut de Cultura posarà en marxa aquesta tardor una nova plataforma pública per acollir noves narratives transmèdia. Aquesta iniciativa neix amb un clar propòsit de generar un espai comú que pugui donar resposta a la creixent necessitat de disposar d’un espai de virtualitat al servei del teixit artístic local. Una finestra on poder recollir totes les iniciatives públiques i privades per tal de donar suport aquests nous formats sorgits arran de la crisi sanitària.

 • Establiment de criteris generals per a la realització d’activitats culturals adaptats a mesures preventives davant la COVID-19.

►L’objectiu d’aquesta mesura ha estat la de generar una guia dinàmica amb una actualització continuada que analitzi les problemàtiques específiques de cada tipologia d’aquests actes culturals. Aplega un seguit de criteris perquè es puguin realitzar, adaptats tots a les mesures bàsiques de protecció i prevenció davant de possibles contagis per la COVID-19, fins i tot abans de que hi hagi una situació de normalitat i sempre mitjançant un contrast i autorització prèvia per part de Protecció Civil i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

►En el seu anàlisi s’ha partit de la base que l’activitat cultural es desenvolupa i es manifesta en diversos espais i equipaments:

 • Activitats en museus, arxius de caire patrimonial i centres d’art. Aquests equipaments es caracteritzen per disposar d’entrades i sortides controlables, amb la possibilitat de limitar l’aforament i l’accés en funció de reserva prèvia o compra. Per tal de posar-se en funcionament davant els riscos de contagis, plantegen un tipus de problemàtica específica de reforç de les mesures de distància, regulació de circuits interns, utilització d’EPIS, etc.
 • Activitats en biblioteques, centres cívics i fàbriques de creació, es caracteritzaria per l’ús intensiu per part dels usuaris que desenvolupen un treball o activitat dins de l’equipament, siguin tallers, consulta, recerca, assajos o el desenvolupament d’un projecte. Les mesures que caldrà prendre en aquests casos seran més específiques en relació a limitar aforaments per espais com aules o sales d’assaig, limitar les interaccions entre participants, no barrejar grups i, en general mesures de caire organitzatiu.
 • Activitats d’arts escèniques, considerant tota l’activitat que es produeix a l’interior d’una sala amb escenari i pati de butaques, tant si és teatre, dansa, música, circ o cinema. En aquest cas, cal pensar en mesures de distància de públic, en la forma d’acomodació i desallotjament i en les tasques de desinfecció d’espais i material tècnic.
 • Activitat cultural que es produeix a la via pública, en el context de festivals o festes populars. En aquest cas, a més de les problemàtiques anteriors, s’hi afegeix que la convocatòria es fa, habitualment, per crida general, sense cap reserva prèvia, amb espais poc o gens perimetrats, sense accessos clars ni assignació prèvia de la situació del públic.

►El document un cop validat per l’autoritat sanitària es farà públic i estarà disponible perquè tothom en pugui fer ús i ser una guia vàlida per unificar criteris i solucions.

 • Accions en l’àmbit de la promoció i la informació adreçada als sectors culturals.

►Impuls d’una campanya de comunicació la propera tardor per promoure la reactivació de l’activitat cultural, afavorir el consum cultural als barris, alhora que generar confiança perquè la ciutadania torni als espais escènics i museístics. També es posa en marxa un nou portal web: barcelona.cat/suportalacultura que pretén ser un punt d’informació que concentri tot el que l’Ajuntament i la resta d’administracions públiques han posat a l’abast per ajudar als sectors culturals, tant en ajuts directes, com en informació i assessorament. Un espai únic de consulta que doni servei i faciliti la cerca d’informació. Aquest portal es podrà consultar a partir del proper dilluns 18 de maig.

►Estat d’execució de les primeres 10 mesures presentades.

►Dos mesos després de l’anunci del primer paquet de mesures, s’ha pogut desenvolupar la seva implementació i aplicació. L’estat actual de les accions és el següent:

 1. Subvenció extraordinària d’1M€. L’objecte d’aquesta convocatòria és la concessió de subvencions mitjançant concurrència competitiva per subvencionar els projectes culturals de la ciutat de l’any 2020 afectats per la situació de la crisi sanitària generada per la COVID-19, així com els projectes nous derivats d’aquestes afectacions, a partir de l’entrada en vigor de les primeres mesures de seguretat adoptades per les autoritats públiques i fins a 31 de desembre de 2020. S’entendrà per a projectes culturals afectats tots aquells projectes que hagin hagut de cancel·lar totalment o parcial la seva activitat o que aquesta hagi estat reprogramada o reformulada. La seva publicació està prevista per a la primera quinzena de juny i s’establirà un topall màxim de 20.000 euros per projecte. La subvenció, tant en la convocatòria ordinària com a l’extraordinària, cobrirà el 80% del projecte i seran convocatòries compatibles. Per tal d’acollir de manera equitativa totes les propostes, s’ha dividit el pressupost en trams de facturació. Els criteris per distribuir les subvencions seran els mateixos que el de la convocatòria general habitual.

 

 1. El Grec 2020, a totes amb el sector teatral i artístic. Tal com s’explica en el 2n paquet de mesures, el festival Grec se situa al costat del sector, amb mesures com l’acollida de 15 produccions que no s’ha pogut representar a les sales i amb la iniciativa De Grec a Grec.
 1. Reprogramació Quinzena de la Dansa. Tota la programació de sala de la ciutat de Barcelona ha estat reprogramada. De les 19 produccions que s’han recuperat, 12 han estat incloses a la programació tardor de les sales i 7 s’han traslladat a l’edició 2021 de la Quinzena. Les 3 produccions internacionals previstes d’entrada s’han anul·lat amb la intenció de recuperar-les a l’edició 2021. L’espectacle de cloenda i el Tothom Balla, que s’havia previst fer a la Rambla es trasllada a les festes de la Mercè. Pel que fa a les 18 produccions restants previstes a la via pública encara s’està estudiant com ubicar-les en el marc d’aquest estiu.
 2. Avançament Caixets. L’Institut de Cultura ha previst poder avançar el 50% dels caixets previstos d’espectacles reprogramats de festivals municipals al llarg d’aquest any. El pagament es podrà resoldre quan quedin efectivament reprogramats.

 

 1. Compra de fons per biblioteques per valor d’1M€. S’articularà mitjançant una contractació oberta harmonitzada i els criteris de valoració estan dissenyats per tal de fomentar que els destinataris siguin llibreries de proximitat. Aquesta dotació extraordinària d’un milió d’euros per a la compra de llibres a les llibreries de la ciutat s’afegeix a la inversió municipal de 270.391 euros ja adjudicada per al 2020. Un cop publicada la licitació, es preveu agilitzar al màxim els terminis administratius d’adjudicació i formalització del contracte, de manera que tindran una durada de tres mesos. A partir d’aquí, les Biblioteques de Barcelona podrà anar a les llibreries per començar la selecció i enviar les comandes, aproximadament cap als mesos de setembre o octubre). Les llibreries podrien servir el fons i facturar al novembre.

 

 1. Sant Jordi i Món Llibre. L’Ajuntament recolza a la Cambra del Llibre en la celebracióde Sant Jordi el 23 de juliol, sempre atenent als formats i condicions que marquin les autoritats sanitàries per a la seva celebració. Finalment el festival literari Món Llibre s’ha anul·lat emplaçant-lo ja a l’edició 2021, tot i que alguns dels espectacles es recuperaran durant les festes de la Mercè.

 

 1. Reorganització del calendari de grans esdeveniments culturals i festivals de música que tenen lloc a Barcelona en cas que sigui necessari. A través del nou portal barcelona.cat/suportalacultura, es farà públic aquest calendari de planificació de l’activitat cultural arran de la COVID-19. Allà quedarà recollida i actualitzada l’activitat cultural cancel·lada, l’ajornada i sense data i la reprogramada. L’objectiu és aportar una fotografia de la situació per tal de facilitar la reprogramació d’esdeveniments en un marc canviant i singular.

 

 1. Districte Cultural expandit. Barcelona Districte cultural s’amplia a 8 centres cívics més a l’edició de Tardor 2020. Hi participaran un total de 30 centres cívics. A on es programaran 22 grups i companyies que representaran un total de 139 funcions. A més de les 66 funcions d’altres 22 companyies de l’edició de primavera que es van ajornar.

 

 1. Subvenció de taxes i tributs. S’articularà a través de la convocatòria de subvenció de l’IBI afegint 150.000€ més a l’import ja existent i mitjançant la subvenció de taxes de filmacions a la via pública. En concret per a les filmacions, es podrà sol·licitar al 2021 per donar cobertura als projectes 2020. Funcionarà com una subvenció per cobrir el 50% de la taxa d’ocupació de la via pública entre declaració estat d’alarma i 31 de desembre.

 

 1. Priorització de les vies ordinàries de suport al teixit cultural, tals com subvencions, programacions i comunicacions públiques. Arran de la publicació del Decret d’Alcaldia sobre el tràmit de subvencions, l’ICUB ha tirat endavant la valoració per mitjans telemàtics de la convocatòria ordinària de subvencions. Gràcies a això la tramitació de subvencions manté el mateix calendari que altres anys, amb la previsió de poder publicar la resolució de la convocatòria a principis de juny.