►El Gran Teatre del Liceu reunirà per primera vegada a dues de les figures més rellevants de la lírica internacional, el director d’orquestra veneçolà Gustavo Dudamel i la soprano russa Anna Netrebko.

►Serà l’1 i 4 d’octubre de 2020 amb la primera òpera en versió concert de la temporada 2020/21, Il trovatore, de Verdi, que també comptarà en el seu repartiment amb les magnífiques veus de Ludovic Tézier, Yusif Eyvazov i Okka von der Damerau.

►Serà el primer cop que Dudamel actuï al Gran Teatre del Liceu i també el seu debut amb aquesta òpera de Verdi. Per al director d’orquestra veneçolà, és “una enorme il·lusió poder trepitjar l’escenari d’un teatre tan emblemàtic per on tantes figures han ofert nits màgiques i treballar amb la seva orquestra.  Aquest és el teatre de Montserrat Caballé, Josep Carreras, Jaume Aragall… Poder col·laborar per primer cop amb Anna Netrebko, Yusif Eyvazov i Ludovic Tézier és ja un somni i d’altra banda debutar Il Trovatore és un anhel que tinc des de ben petit. Voldria agrair al teatre i en especial al seu departament artístic l’esforç que ha fet per fer-ho possible”.

►Per la seva part, el director artístic Víctor Garcia de Gomar assegura: “Des del Liceu vam enviar una ampolla amb un missatge. La resposta va ser nítida: <Sí, vull>. Una relació professional i personal molt fructífera que permet obrir les portes del teatre per rebre una de les personalitats més importants de la música i uns dels directors d’orquestra més carismàtics. Amb la seva energia incombustible Gustavo Dudamel s’uneix a un fantàstic elenc, amb la promesa d’una nit molt especial. Una carta d’amor contestada amb un Il trovatore, que ja té en La flauta màgica un segon capítol. L’huracà Dudamel és l’imant que conquerirà el públic liceista i il·luminarà el teatre en una pàgina històrica i inoblidable”.

►La confluència de Gustavo Dudamel i Anna Netrebko sobre l’escenari del Liceu fa un pas més per consolidar un projecte artístic amb el qual Víctor Garcia de Gomar vol reunir les millors veus, batutes i directors d’escena del panorama internacional durant les properes temporades. Netrebko tornarà el gener de 2021 amb el recital íntim Jour et nuit, mentre que Dudamel ho farà durant les properes temporades amb La flauta màgica de Mozart protagonitzada per Javier Camarena en el rol de Tamino i amb l’esperat debut de Nuria Rial com a Pamina.

►Gustavo Dudamel

►Considerat un dels millors directors d’orquestra del món, Gustavo Dudamel dirigeix  l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar de Venezuela des del 1999 i l’Orquestra Filharmònica de Los Àngeles des del 2009. Sota la seva direcció, aquesta ha estat considerada per The New York Times com “l’orquestra més important dels Estats Units – punt”. Les seves fites com a director musical no només l’han dut als escenaris més importants d’arreu del món, sinó que han transcendit els auditoris de música, reportant-li reconeixements per la seva tasca activista per la proliferació de les arts al llarg del continent americà (Estrella al Passeig de la Fama de Hollywood, Premi Gish, etc) i pels seus treballs al cinema, on ha pogut dirigir els crèdits d’obertura i tancament d’Star Wars o dirigirà enguany la nova versió de West Side Story d’Steven Spielberg.

► ‘Il trovatore’

►Gustavo Dudamel se suma a un equip amb un repartiment destacadíssim que donarà vida a aquesta tragèdia estrenada a Roma l’any 1853 (l’any 1854 al Liceu) en la qual Verdi retrata el pes del passat i la impossibilitat de superar-ho. Leonora (Netrebko) i Manrico (Eyvazov), una parella que encarna la llibertat i l’idealisme, a la vegada està condemnada per la gelosia i l’amenaça del poder. El comte de Luna (Tézier), punitiu i sàdic, té una debilitat obsessiva: Leonora; mentre la misteriosa i enigmàtica Azucena (von der Damerau) custodia un secret que els destruirà a tots. Amb les seves maquinacions, convertirà Leonora en una immortal heroïna condemnada al sacrifici. Els mecanismes del drama i una profunditat psicològica subratllada per una música radiant i expansiva que desborda imaginació converteixen Il trovatore en un dels seus èxits del repertori.