El Concurs Internacional Tenor Viñas, una de les competicions més importants del món per a joves talents lírics, ha proclamat a Yewon Han com a guanyadora del Primer Premi de la 60a edició del certamen l’any que es compleixen sis dècades des de la seva primera edició. La soprano sudcoreana, de 24 anys, ja va participar en l’edició de l’any passat, aconseguint el Premi Extraordinari “Mercedes Viñas” –ofert per la Sra. Teresa Vilardell– i la bossa d’estudis Internationale OpernWerkstatt.

 Foto: Toni Bofill

Yewon Han es va graduar a l’Escola Superior de Música a la Universitat Nacional de Seúl el 2021 i, després, va cursar un programa per a joves artistes de l’Òpera Nacional de Corea. Actualment, es troba completant la seva formació a l’Òpera de Zurich. En la seva trajectòria musical ha interpretat papers com Amahl (Opera Amahl and the Night Visitors, de Gian Carlo Menotti al Sejong Center de Seúl), Lauretta (Opera Gianni Schicchi al Gran Teatre de Seúl) o Papagena (Opera Die Zauberflöte al centre artístic d’Incheon).

El primer premi l’ofereix la Fundació Puig i la Fundació Gran Teatre del Liceu i té una dotació de 25.000 €. A més, contempla un contracte de la Fundació Gran Teatre del Liceu per a les pròximes temporades.

Foto: Toni Bofill

El segon premi, de 15.000€ i ofert pel grup Amics del Concurs Tenor Viñas, ha estat per a la soprano ucraïnesa de 33 anys Yulia Merkudinova, mentre que el tercer “Maria Esperança Salvans Piera”, de 11.000€ i ofert per la Sra. Cristina Bertran Salvans, ha estat per a la soprano alemanya Ann-Kathrin Niemczyk (23 anys).

Foto: Toni Bofill

►El quart premi de 8.000, ofert per Verse, el Reial Cercle Artístic de Barcelona i in memoriam de Javier Villavecchia i Marta Obregón, ofert per Villasa S.L. ha sigut pel  tenor dels Estats Units Anthony Ciaramitaro (31 anys), el cinquè, de 7.000€ i ofert pel grup Amics del Concurs Tenor Viñas, per a la soprano russa Julia Muzychenko (28 anys) i, finalment, el sisè de 6.000€ ofert pel grup Amics del Concurs Tenor Viñas, el Sr. Joaquim Zamacois i la Sra. Patricia Malet l’ha guanyat Erika Baikoff, soprano de 28 anys nascuda a Estats Units.

Foto: Toni Bofill

Foto: Toni Bofill

Foto: Toni Bofill

►Tots ells estaven entre els 17 finalistes procedents d’11 països diferents –sent Corea del Sud, els Estats Units i Alemanya els més representats amb 3 cantants cadascun– que han actuat aquest divendres a la prova final del certamen, que ha tingut lloc al Gran Teatre del Liceu.

►Una vegada han conclòs les actuacions, el jurat ha fet la deliberació i ha anunciat el nom dels guanyadors en un veredicte que també s’ha pogut seguir per streaming a través de la plataforma Liceu+. Immediatament després de l’actuació dels cantants finalistes la soprano Sumi Jo, guanyadora del concurs el 1985 ha ofert un recital, acompanyada al piano per Rodrigo de Vera.

Un jurat internacional i de gran reputació

►El jurat internacional ha estat presidit pel director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar i integrat pels directors artístics dels teatres coorganitzadors i grans personalitats del món de la lírica:

  • June Anderson, soprano i guanyadora d’un premi Grammy
  • Julien Benhamou, Consultor Artístic, Director de Càsting del Festival d’Aix-en-Provence.
  • Alessandro Galoppini, Director de Càsting del Teatro alla Scala, Milà.
  • Paul Hopper, Assistent de l’Administrador Artístic del Metropolitan Opera House, Nova York.
  • Peter Mario Katona, Director de Càsting de la Royal Opera House Covent Garden de Londres.
  • Joan Matabosch, Director Artístic del Teatre Real de Madrid.
  • Pål Moe, Assessor de càsting del Glyndebourne Festival Opera, de la Berliner Philharmoniker i de The Norwegian National Opera.
  • Christian Schirm, Director Artístic de l’Académie de l’Opéra National de Paris.
  • Christoph Seuferle, Director de la Deutsche Oper Berlín.

Toby Spence, tenor i guanyador del premi Cantant de l’any de la Royal Philharmonic Society 2011.

►El jurat del Concurs Tenor Viñas sempre s’ha caracteritzat per la seva gran reputació dins del món de la lírica i per l’exigència en la valoració de les veus dels concursants al llarg dels seus 60 anys d’història i que ha tingut el privilegi de comptar amb grans personalitats de la lírica com Renata Tebaldi, Victoria de los Ángeles, Giulietta Simionato, Franco Corelli, Guiseppe di Stefano, Joan Sutherland, Virginia Zeani, Magda Olivero, Carlo Bergonzi, Renata Scotto, Elena Obraztsova, Fioranza Cossotto, José van Dam, Siegfried Jerusalem o Raina Kabaivanska, entre d’altres.

Una de les edicions més assenyalades

►La present edició ha commemorat les sis dècades que porta el Concurs al servei de la ciutat, projectant la imatge de Barcelona al món. Durant aquests 60 anys, el certamen ha significat una experiència vital i artística inoblidable per a un gran nombre de cantants, que han impulsat definitivament la seva carrera després de passar pel Viñas.

►Un dels aspectes més destacats del certamen és el seu caràcter internacional, implicant cantants i teatres de tot el món. Des de l’Opéra National de Paris, la Royal Opera House Covent Garden de Londres, la Deutsche Oper i la Staatsoper de Berlín, el Teatro Real de Madrid i el Teatro alla Scala de Milà, fins a la Metropolitan Opera House de Nova York, les òperes de Los Angeles i San Francisco o el National Centre for the Performing Arts de Pequín.

►Durant aquestes sis dècades han passat pel Concurs més de 15.000 participants de 115 països i s’han donat a conèixer cantants de la talla de Vicente Sardinero, Elena Obraztsova, Helga Müller-Molinari, Alicia Nafé, Dalmau González, Natalia Troitskaya, Enedina Lloris, Sumi Jo, Aquiles Machado, Lado Ataneli, Kurt Rydl, Olga Borodina, Tamara Wilson, Freddie di Tommasso, Violeta Urmana, Marina Rebeka i tants d’altres.

►El Concurs Tenor Viñas ha arribat a racons del món que quan el Dr. Jacint Vilardell va iniciar el certamen mai hagués imaginat. Al llarg de la seva història han comparegut cantants de països com Abkhàzia, Etiòpia o Gabon, i d’altres llocs tan remots com Illes Maurici, Mongoloia, Ossètia, Líban, Moçambic o Trinitat i Tobago.

►60 anys que han estat possible per la generositat de mecenes com Fundació Puig, grup d’Amics del Concurs Tenor Viñas, Fundació de Música Ferrer-Salat, Conservatori Superior de Música del Liceu i un llarg seguit d’empreses, particulars i d’entitats col·laboradores.

►El principal patrocinador és el Gran Teatre del Liceu. Des de la seva fundació ha tingut el Concurs com a marca pròpia i fins al dia d’avui.

Sobre el Concurs Internacional Tenor Viñas
►El Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas és considerat com una de les competicions més importants del món per a joves talents lírics. El seu propòsit és descobrir, recolzar i donar a conèixer noves veus del camp de la lírica, en les categories d’òpera, oratori i Lied.

►El Concurs porta el nom de Francesc Viñas (1863-1933), una de les figures operístiques espanyoles més internacionals del seu temps, que sempre va tenir la inquietud d’ajudar a joves cantants a l’inici de les seves carreres.

►El certamen recull aquesta inquietud i s’ha convertit en altaveu i font d’inspiració per a les noves generacions d’intèrprets, amplificant els inicis de les carreres dels seus participants des de diverses seus internacionals fins a la Final que se celebra, any rere any, a Barcelona. Participar-hi representa molt més que la possibilitat d’emportar-se un premi en metàl·lic i reconeixement personal: és donar-se a conèixer i posar-se sota el focus de l’entorn professional que pot canviar la vida de qualsevol intèrpret.