►Diumenge 19 de maig el Teatre Conservatori presentarà l’espectacle de Xavier Mendoza i Chantal Botanch, ‘Del gris al groc’. El muntatge, organitzat  per ‘Òpera jove’, amb el suport d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, i dirigit per Martí Peraferrer, comptarà amb la participació de Montserrat Carulla, Jordi Pesarrodona i Marta Valero, entre d’altres. En aquesta representació tambécol·laboren Enrich Arquimbau com a narrador i els “Artistes de la República del Bages”.

►Les diverses circumstàncies històriques i socials en què s’emmarquen els personatges que us presentem, els duen a una situació de desavantatge i confrontació amb l’estatus quo. El règim establert irromp violentament les seves vides. Homes dotats intel·lectualment, de principis ferms i moral íntegra, humanistes que creuen en la progressió cultural i social dels seus conciutadans són traïts, denunciats, exiliats, presos o assassinats.

►S’ha escollit cartes que han estat escrites en els moments més crítics de la seva existència. Situacions límit dins la presó, reflexions de perdó i concòrdia cap als seus repressors, clarividència i enyor davant la mort… són cartes colpidores de persones que han treballat per la llibertat com a principi, a costa de la seva.

►Paral·lelament, la música (arranjada per Carles Coll) que il·lustra aquest acte  intenta arribar a l’espectador de manera integral. Es desdibuixa el traç del llapis sobre el paper, l’anècdota, el fet, la declaració. La música pren la paraula. L’emoció, l’art: aquella dimensió que ens fa comprendre i no entendre, que ens canvia quelcom un instant o per sempre.

 

 

►L’espectacle comptarà també amb els cantants Brenda Sara (soprano), Gina Reyner (mezzo), Joan Francesc Folqué (tenor) i Néstor Pindado (baríton), i també els músics Quim Solà (piano i direcció musical), Neus Plana (flauta) Eloi Buch (violoncel) i Joël Riu (persussió).