►27 i 28 de març al Teatre Lliure de Montjuïc.

►La directora i cantant polonesa Marta Górnicka presenta al Teatre Lliure , Mothers A Song for Wartime un espectacle coral protagonitzat per vint-i-una dones refugiades de Mariúpol, Kíiv, Irpín i Khàrkiv que canten contra la guerra.
►El muntatge és un ritual sanador que parteix d’una shchedrivka, una cançó tradicional ucraïnesa precristiana que cantaven només dones i criatures, i que envia un missatge de felicitat i de renaixement del món. Amb ella, s’hi barregen jocs infantils, cançons tradicionals, encanteris i declaracions polítiques.
 

©Bartek Warzecha

►Les protagonistes són un grup de dones d’Ucraïna, Bielorússia i Polònia. Algunes van fugir de la guerra i d’altres de la persecució política. Són mares i filles, tenen entre 10 i 71 anys –cadascuna amb la seva experiència política única i una història vital diferent–, i s’aturen per parlar juntes a l’escenari.

►Les veus de totes elles formen un Cor de Mares, inspirat en els cors femenins del segle VII aC, que els permet imaginar un món sense guerra. Parlen com a protagonistes de la guerra, comparteixen experiències individuals i intenten sanar les experiències viscudes a través de la comunitat. “En el passat, el cor havia de santificar la unitat de la vida i proporcionar un renaixement, una recuperació. Era la força oposada a l’aniquilació. El nostre espectacle s’inspira en aquesta força”, explica Górnicka.

►La directora i cantant polonesa estava treballant a Berlín el dia que Rússia va envair Ucraïna, al febrer del 2022. En aquell moment, va decidir tornar a Polònia i col·laborar com a treballadora social amb l’Ukrainian Institute for Freedom Foundation, una organització pública independent sense afany de lucre amb seu a Varsòvia que treballa per a migrants d’Ucraïna, Txetxènia, Bielorússia i el Tadjikistan. Va ser allà on va coincidir amb grups de dones que fugien de la guerra d’Ucraïna i de l’opressió de la persecució política a Bielorússia, i va adonar-se que la creació d’un cor de dones era la millor eina que els podia oferir. 

►Després d’una primera lectura al Festival d’Avinyó del 2023, Mothers A Song for Wartime va estrenar-se al setembre del 2023 a Polònia i està fent gira per França, Alemanya, als Països Baixos i Suïssa. A Barcelona es podrà veure en dues úniques funcions els dies 27 i 28 de març.

►Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Teatre, les entrades es poden adquirir amb un 50% de descompte.