►Els diumenges a les 12.00 h del 17 de gener al 21 de març.

►Del Pròxim Orient arriba ‘Aladdí’, un dels contes més famosos de ‘Les mil i una nits’, transformat en un musical familiar que produeix la companyia Magatzem d’Ars.

►L’obra, dirigida per Albert Pueyo i amb text d’Eloy Cabacas, compta amb un repertori d’actorsjoves: Carles Jiménez/Carles Fernández (Aladdí), Albeni Aranda/Mireia Morera (Geni Mercader), Cristina Ramírez/Angelica Gallego (Princesa Jazz/Porta), David Bonilla/Daniel Jiménez. Aladdí és un noi que es guanya la vida fent malabars al carrer que un bon dia coneix la Princesa Jazz i s’enamora d’ella, però sap que mai es podran casar, perquè ell no és un príncep. Quan un familiar, que feia anys que no veia, li ofereix la possibilitat d’entrar a la cova de les mil meravelles, veu l’oportunitat de fer-se ric i així guanyar-se el dret de pretendre a la princesa. L’obra pren com a base la història original de ‘Les mil i una nits’, incorporant algun element de la pel·lícula de Disney i, sobretot, adaptant el relat als valors i a l’estil de la companyia.

►L’ADAPTACIÓ D’UN CLÀSSIC

►En aquest cas, per exemple, el Geni de la llàntia és un artista de varietats, que somia triomfar amb un espectacle de cabaret i l’Aladdí, en lloc d’un lladre, és un malabarista que actua al carrer. La companyia, des de fa anys, ha format un equip que treballa en la creació de musicals familiars i infantils que va des del guió, passant per la creació de la música, vestuari i escenografia, així com coreografies, direcció vocal, dramatúrgia i direcció artística. La companyia ja ha fet diversos espectacles a quatre bandes en el Teatre Gaudí, com ara ‘Els tres porquets’, que va ser un èxit de taquilla. Bona part de la feina d’adaptació en aquest sentit consisteix en procurar que tots els espectadors, estiguin on estiguin situats, puguin gaudir de l’espectacle i l’evolució dels personatges. A diferència dels espectacles a la italiana, els actors han de mostrar les seves reaccions als quatre costats. “És un exercici molt interessant pels actors i per l’equip de direcció”, explica. Albert Pueyo, director de l’espectacle. Afirma que estan “convençuts que l’obra serà del grat de les famílies, bàsicament per l’experiència que acompanya a la companyia, que porta més de 20 espectacles familiars estrenats i creats

►UN CONTE DE LES MIL I UNA NITS

► ‘Les mil i una nits’ és el nom que rep una antologia de contes orientals compilats de la tradició oral de l’Índia, Egipte i Pèrsia, encara que hi ha relats que són adaptacions de contes d’altres cultures properes. El nucli d’aquestes històries és format per un antic llibre anomenat Hazar Afsana (‘Els mil mites’). La primera compilació aràbiga moderna, elaborada amb materials egipcis, es publicà al Caire l’any 1835. Les històries són molt diferents, inclouen faules, històries d’amor, tragèdies, comèdies, poemes, paròdies i llegendes religioses musulmanes. Algunes de les històries han adquirit fama pròpia i de vegades es publiquen per separat i es prenen com a representatives de tot el recull, com ara Aladí i la llàntia meravellosa, Sindbad el marí i Alí Babà i els quaranta lladres; per bé que Aladí i Ali Babà no figuraven als manuscrits més antics i van ser afegits a la compilació en el segle xviii pel traductor francès Antoine Galland.

►MAGATZEM D’ARS

►Magatzems d’Ars neix l’any 1970 a Barcelona d’un grup d’estudiants entusiasmats pel teatre. Sense gaires recursos, s’adonen que aquest món no és només pujar a un escenari i recitar un text, cal escollir l’obra, repartir els personatges, cal fer els decorats, els vestuaris i els objectes que hi apareixeran. El procés creatiu d’uns nens és ara la forma de vida de molts adults. Un grup de persones formades en diferents aress que crea espectacles per a adults, per a nens, per a empreses, que forma a nens i joves i que manté l’esperit del seu moment fundacional. La companyia va ser nominada al millor musical infantil als Premios Teatro Musical i van ser guanyadors del Premi teatre de Terrassa.