►A l’escalinata de davant del teatre, la tradicional foto de família. I al vestíbul, una cua dels espectadors més fidels al TNC esperava per entrar a dins la sala.

►La llum de la sala s’enfosqueix i s’il·lumina un teló vermell, que en alçar-se descobreix als més de 100 intèrprets que trepitjaran els escenaris del TNC i un Xavier Albertí, vestit de gala per l’ocasió, conduint la gala com a mestre de cerimònies.

►Neus Aranda (Presidenta del consell d’administració) posava sobre la taula les xifres, més que positives de la temporada passada amb un 92% d’ocupació.

►De la mà de Xavier Albertí, un representant de cada espectacle, va explicar als assistents l’essència de cada espectacle.

►Nosaltres posem un èmfasi especial als espectacles musicals, que com la resta de propostes al servei públic.

Destaquem pels amants del teatre cantat i la música:

★L’APLEC DEL REMEI.

29/09/16 al 02/10/16

Amb motiu de la celebració dels vint anys del Teatre Nacional de Catalunya i els quinze anys de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), la directora polonesa Wanda Pitrowska torna a pujar a l’escenari de la Sala Gran per reinterpretar amb la seva batuta imprevisible la primera sarsuela en llengua catalana que es conserva, desenterrada dels arxius per a l’ocasió. Una oportunitat excepcional de descobrir aquesta pedra angular del teatre català i de penetrar en els recambrons de la nostra identitat col·lectiva.

★MUSEU OBESES

08/10/16

Obeses és un dels grups més originals del panorama musical català, i amb els seus treballs discogràfics Obesisme il·lustrat, Zel i Monstres i princeses ja s’han fet un lloc de culte que els ha valgut un ampli reconeixement fins a arribar a l’últim concert de la gira actual.

Si Obeses crea obres d’art, bé haurà d’exposar-les en un museu. El quartet contemporani, convertit en grup de culte amb només tres discos, obre les portes de la seva sala d’exposicions privilegiada. Els personatges, les peces i l’univers únic i singular d’Obeses seran l’objecte de plaer i contemplació la darrera nit de la seva Gira Llegendària.

 

★MOLT SOROLL PER RES

24/11/16 al 01/01/17

Àngel Llàcer situa la comèdia més festiva de Shakespeare durant l’època daurada del cinema popular americà dels anys cinquanta, i transforma la mascarada dels amants de Sicília en l’ebullició d’un plató que posarà en crisi la frontera que separa ficció i realitat. Entre el desig i l’orgull, els amors i les inseguretats, una gran companyia d’actors i actrius ballarà al ritme de la música en directe de Cole Porter, per convertir aquesta comèdia romàntica, tenyida per les ombres del melodrama, en un apassionat cant a la vida. Una apologia de la sensualitat com a motor de la nostra existència.

★ESSÈNCIES

21/01/17

L’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles es presentarà a la Sala Gran vint anys després que la gran soprano catalana s’acomiadés dels escenaris precisament al TNC. Serà amb l’estrena absoluta de la peça Essència, composta per Pedro Pardo, i el programa es completarà amb els Chants d’Auvergne de J. Canteloube i les Canciones amatorias d’Enric Granados interpretades per la soprano Ofèlia Sala.

 

★COLLAR DE CRANIS (Varietats a la Brossa)

11/05/17

El Teatre Nacional suma energies amb dos dels principals centres formatius del nostre país en l’àmbit artístic, l’Institut del Teatre i l’Escola Superior de Música de Catalunya amb l’objectiu que el llegat de Joan Brossa, posat en mans dels joves creadors —joves graduats— de totes dues institucions, sigui revisat amb una mirada d’avui. Una mirada que no pretén abandonar l’alenada brossiana, sinó, tot el contrari, actualitzar la seva intempestivitat essencial, és a dir, tot allò que la fa contemporània.

 

★LUCIS ET UMBRAE

25/05/17 al 04/06/17

Un espectacle multidisciplinari a partir del món de la llanterna màgica amb uns ingredients escènics de luxe —l’il·lusionisme de Sergi Buka i la música en directe de Jordi Sabatés, amb una dramatúrgia de Victoria Szpunberg— per parlar sobre el lloc de la fantasia en el món contemporani. Un festival d’ombres i llums a través d’aquest artefacte fascinant que va inaugurar les noves tècniques per representar la realitat i va preparar el salt de la pintura cap al món audiovisual.

 

★EL SOMNI DE GULLIVER

09/92/17 al 26/02/17

Un clàssic transformat en una sorprenent òpera mecanitzada. Una experiència teatral insòlita en què les marionetes robotitzades, el vídeo i la música ens expliquen el viatge de Gulliver als confins de l’univers. Col·laborador habitual de La Fura dels Baus i de Marcel·lí Antúnez, per als quals ha dissenyat tota mena de sorprenents instal·lacions sonores i mecàniques, l’artista alemany establert a Barcelona Roland Olbeter és un dels creadors més destacats del teatre d’objectes contemporani.