La Comissió Executiva del Gran Teatre del Liceu s’ha reunit aquest matí amb caràcter d’urgència per tractar les conseqüències de les darreres mesures sanitàries anunciades pel Govern que afecten a l’activitat del Teatre, les representacions de La traviata, que va celebrar ahir la primera funció i que estarà en cartell fins el proper 30 de desembre. En aquesta Comissió extraordinària, presidida pel president de la Fundació Salvador Alemany, hi han assistit la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas –Generalitat de Catalunya-; la directora general de l’INAEM, Amaya de Miguel; el subdirector general de Música i Danza, Antonio Garde –Ministerio de Culura y Deporte-; Joan Subirats, sisè tinent d’alcalde i director de l’àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat; Marta Clari, gerent de l’àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat – Ajuntament de Barcelona-; Joan Carles Cañizares, diputat i president de l’àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona; Javier Coll Manuel Busquet, president i vicepresident de la Societat del Gran Teatre del Liceu; Luís Herrero Elisa Durán, president i vicepresidenta del Consell de Mecenatge del Liceu, així com el seu director general, Valentí Oviedo i la seva directora financera, Anna Serrano. Com a convidat a la reunió, també hi ha estat present el conseller d’Interior del Govern de la Generalitat de Catalunya, Miquel Samper.

►En aquesta reunió s’ha exposat la situació actual del Teatre, que tenia prevista una ocupació limitada al 50% del seu aforament màxim, 1.144 entrades. La continuïtat de la limitació del topall de 500 persones en la fase 1 de desescalada, ha fet que les localitats venudes per avui dia 5 s’hagin hagut de repartir en dues funcions, habilitant una nova representació que es va celebrar ahir dia 4. La Comissió ha constatat la impossibilitat de continuar celebrant representacions amb una presencia màxima de 500 persones, poc més del 20% de l’aforament del Teatre.  Els membres assistents també han reconegut les gestions de la presidència, la direcció i l’esforç de tot l’equip del Teatre per mantenir l’activitat artística d’alt nivell en un marc de limitacions, així com els protocols de seguretat adoptats des de l’inici de la pandèmia, i han ratificat la proposta de la Direcció de cancel·lar les representacions de La traviata a partir del dia 7, en el cas de que no s’elimini el topall de 500 espectadors.

►Per la seva banda, la directora de l’Inaem del Ministerio de Cultura, Amaya de Miguel, s’ha ofert a aportar les experiències del Teatre de la Zarzuela i el Real de Madrid, així com altres teatres d’òpera d’Espanya que, actualment, estan operant amb percentatges superiors al 50%.

►Els consellers de Cultura i de l’Interior de la Generalitat de Catalunya, presents a la reunió, han constatat les rigoroses mesures de prevenció adoptades pel Gran Teatre del Liceu, i han manifestat la seva disposició a informar amb urgència de les dades percebudes al Procicat, per tal de revisar els topalls d’assistència als grans equipaments, entre els que està el Liceu, adaptant-los a les condicions objectives de seguretat demostrades.

►Per tant, a l’espera de la revisió del topall de 500 persones per part de Procicat, el Gran Teatre del Liceu anuncia:

  • La funció d’aquest dissabte, es celebrarà tal com estava prevista amb el límit de 500 espectadors. 
  • Si no s’elimina el límit de 500 espectadors durant el dia de demà, la funció especial del Liceu Under 35, prevista pel dilluns dia 7 de desembre, es limitarà un màxim de 500 joves. Si demà diumenge es revisés aquest topall, les localitats s’ampliarien fins a 1.144 (50% aforament). Les entrades es posarien a la venda el mateix dilluns al matí.
  • En espera de la decisió del Procicat, el Liceu manté la funció del dimarts dia 8, i les futures representacions programades de La traviata, amb la previsió d’ocupació del 50% (1.144 localitats), tenint tot el taquillatge pràcticament venut.
  • En el cas de que dilluns 7 no s’hagués eliminat la limitació de 500 espectadors, es suspendria la futura programació del Liceu, fins que s’observi una previsió de normalitat que deixi enrere les costoses reprogramacions i cancel·lacions. En aquest cas, s’informaria al públic que ha adquirit entrada de les opcions de recuperació de l’import.

►Per acabar, la Comissió Executiva, per unanimitat, ha delegat en el president i el director general les decisions a prendre per la continuïtat de les representacions de La traviata, en funció de les immediates decisions del Procicat.

►El Liceu demana comprensió a abonats i públic per les molèsties que ocasiona la incertesa i els canvis, i agraeix l’ampli suport que està rebent de la societat a qui tot l’equip del Liceu s’esforça  en servir. El Teatre seguirà atent a les indicacions de les autoritats per informar amb agilitat dels canvis que es vegi obligat a fer en la seva programació.