►El dilluns 11 de novembre va tenir lloc a la Sala Aquarella de Barcelona la III Gala dels premis Teatremusical.cat, retransmesa en directe pel canal YouTube de la pàgina web. Aquests són els primers i únics premis de la història de Catalunya especialitzats en el teatre musical català que enguany arriben a la tercera edició.



►Els premis estan organitzats i produïts per Teatremusical.cat, la pàgina web de referència del teatre musical a Catalunya.

►Els guanyadors, escollits entre més de 60 nominats, han estat votats per un jurat professional i relacionat amb el teatre musical.

►Els premis han estat molt repartits entre totes les produccions nominades.

THE PRODUCERS ha obtingut 5 premis Teatremusical.cat: Millor disseny de llum (Albert Faura), millor disseny de so (Roc Mateu), millor direcció musical (Manu Guix i Gerard Alonso), millor intèrpret masculí en un rol de repartiment (Àngel Llàcer) i millor coreografia (Miryam Benedited).

LOS CHICOS DEL CORO, ALAN i ESTIMADÍSSIMS MALVATS, cada espectacle han obtingut 2 premis Teatremusical.cat.

LOS CHICOS DEL COROMillor escenografia (David Pizarro) i millor espectacle de gran format.

ALAN: Millor partitura (Mateu Peramiquel) i millor intèrpret femení en un rol protagonista (Patricia Paisal).

ESTIMADÍSSIMS MALVATSMillor intèrpret masculí en un rol protagonista (Jordi Vidal) i millor musical de petit format.

BATEC ha obtingut el premi Teatremusical.cat a millor llibret (Georgina Castillo).

VICTORINA ha obtingut el premi Teatremusical.cat a millor intèrpret de repartiment en un rol femení (Gracia Fernández).

LO CANT DE LES ÀNIMES MUDES ha obtingut el premi Teatremusical.cat a millor direcció escènica (Víctor Álvaro).

EL TIEMPO ENTRE COSTURAS ha obtingut el premi Teatremusical.cat a millor vestuari (Lorenzo Caprile i Marietta Calderón).
 
LA GRAN NIT DE DAGOLL DAGOM ha obtingut el premi Teatremusical.cat a millor esdeveniment.

DAGOLL DAGOM també va rebre el premi IÑIGO SANTAMARÍA 2024 per la seva trajectòria, per ser un pilar mestre de la història del teatre musical català, per apropar el teatre musical al públic català, espanyol i internacional, per mantenir el català com a llengua d’expressió de la companyia i situar Catalunya com a capdavantera en la creació de teatre musical a tot l’estat espanyol.
 
Dagoll Dagom va ser creada per Joan Ollé i es va estrenar a sobre els escenaris catalans el 30 d’abril de 1974. El 1977 amb l’èxit de No hablaré en classe la companyia es va professionalitzar coincidint amb l’entrada d’Anna Rosa Cisquella, Miquel Periel i Joan Lluís Bozzo. El 1978 amb Antaviana comencen a col·laborar amb Jaume Sisa i la companyia fa el gir al teatre musical creant muntatges icònics que han marcat generacions d’espectadors.

►Pots llegir la història completa de Dagoll Dagom a:
https://teatremusical.cat/dagoll-dagom-50-anys-de-compromis

►La gala va començar com ja és tradició amb una suite per a piano i veu interpretada per Edgar Martínez, Andrea Moreno i Miquel González, arranjada per Carles Alarcon, on es mesclaven els 8 espectacles (4 de gran format i 4 de petit format) que optaven a la categoria de Millor Musical.

►Tot seguit, l’actriu, directora i pedagoga Xènia Reguant, va remarcar la importància d’aquests premis i va fer esment a la gent  i a les generacions que fan teatre musical:
“Vull donar les gràcies a totes les generacions que tenint molts menys recursos pel que fa a la formació, a accés de la informació, al material, i amb menys oferta professional; en el seu moment, van arriscar-se per donar un espai a aquest gènere en el nostre país. Actrius, actors, director, directores, lletristes, compositors, compositores, coreògrafs, coreògrafes,  i productores, que em dol com ara es veuen menyspreats per una generació que, gràcies a aquestes persones, ara tenen formacions molt més acurades i, per tant, instruments molt més afinats o creadores que posseeixen un domini de la informació i dels continguts que existeixen arreu del món que abans era impensable.”
 
►La gala va estar presentada per Sergi Albert, Montse Amenós, Pilar Capellades, Muntsa Rius, Toni Viñals, Joan Vives, Mònica Vives; i va comptar amb les actuacions d’alguns dels espectacles que estan en cartell aquesta temporada com Mar i Cel, Sardana Superstar, Fumando espero i Ànima.

►Un dels moments més emotius de la nit va ser el lliurament del Premi Íñigo Santamaría a Dagoll Dagom, i es  va poder escoltar Al sud del Paral·lel de Flor de nit interpretat per Roger BerruezoMariona Castillo amb l’Albert Guinovart, el compositor de l’obra, al piano.

►La gala va acabar amb una foto de família de tots els premiats. I va sortir a la llum la tercera revista dels premis. Aquesta és una revista gratuïta anual, on es podran llegir els currículums de tots els nominats i també articles especialitzats de la Xènia Reguant, l’Antoni Font-Mir, la Carme Cuesta i en José Miguel Pérez Aparicio. Tots aquests articles han estat escrits especialment per la revista dels premis i es podrà trobar gratuïtament als teatres i als indrets relacionats amb el teatre musical fins a exhaurir les existències.

III revista Premis Teatremusical.cat, article de la Xènia Reguant.

►També es va repartir el llibre Pom de cançons de teatre musical català volum 1. Es tracta d’un llibre de partitures  contemporànies catalanes editat per Teatremusical.cat.
 
►El llibre es distribuirà gratuïtament per escoles de teatre, escoles de música, corals i a tothom que pugui fer-ne ús, fins a exhaurir les existències.
 
Pom de cançons de teatre musical català, volum 1, és un llibre de partitures amb quatre temes de compositors contemporanis de teatre musical catalans que mai s’havien editat.

Pom de cançons de teatre musical català, volum 1.

 
►D’aquesta manera es teixeixen sinergies per nodrir els concerts, les classes de cant i d’interpretació de cançons amb temes en català, de KM0 i de qualitat. La tria és diversa i mostra l’evidència del bon ecosistema creatiu (que no productiu) de què disposa Catalunya, posant el focus en els creadors. Dins del recull hi apareixen temes de Carles Alarcon, Núria Llausí, Mateu Peramiquel Arnau Tordera.