►S’ha exhaurit l’edició limitada de 100 exemplars de gairebé 1600 pàgines i gran format.

►El llibre sorgeix com a homenatge a Xavier Martínez, gran aficionat al teatre musical i incansable col·leccionista. Prenent com a base la seva col·lecció  i com a impuls la seva energia i dedicació, al llarg de sis anys, Íñigo Santamaria ha anat  ha creat els 3 volums d’aquesta guia il·lustrada.

►El llibre és un recorregut per totes aquelles produccions músico-teatrals estrenades al nostre país des de 1955 (data de la presentació davant el públic que omplia totalment el Teatro de la Zarzuela de Madrid en l’adaptació al castellà del famós musical de Rodgers i Hammerstein “South Pacific”) fins a finals del 2012 (any que es va tancar amb l’estrena, al teatre barcelonès Almeria Teatre, de “Over the moon”, un recorregut en llengua catalana per les composicions teatrals de Jonathan Larson, autor, entre altres, del revolucionari musical Rent).

►En els tres volums hi ha més de 4000 fotografies i il·lustracions que acompanyen el text i que faciliten al lector la recreació visual de cada obra.  I a més s’inclou una secció de discografia associada on es pot trobar informació de més de 300 gravacions relacionades i un detallat índex onomàstic de 39 pàgines amb més de 10.000 entrades d’artistes, creadors, companyies i títols.

►Aquí teniu l’entrevista en profunditat que Teatremusical.cat li va dedicar el passat 18 de gener.

►Aquest llibre és des d’avui una peça de col·leccionista,  ja que no se’n pot fer una segona edició.

►En el primer volum ens trobàvem amb la primera meitat del títol d’aquesta guia il·lustrada, en el segon trobarem la segona, “Over the moon”, el musical l’estrena del qual, el desembre de 2012, tanca cronològicament el llibre. I a més és un bon exemple de la riquesa i varietat que el gènere ha anat guanyant des de 1955: un musical de petit format, creat i integrat per gent molt jove però ja amb molta experiència, en un teatre com l’Almeria Teatre de Barcelona amb vocació de risc i creant una obra sense un fil narratiu definit però ben clar, a partir de temes del malaguanyat compositor de culte Jonathan Larson. El títol “Desde Al Sur del Pacífico hasta más allà” de la Luna suggereix un viatge, i aquesta sensació de viatge és la que s’ha intentat transmetre; començàvem el 1955 en un establert teatre com el de La Zarzuela, amb un musical importat de Broadway i amb un elenc molt conegut pel públic i acabàvem en un teatre petit, amb un equip que estava fent-se un nom i un musical orientat cap a les noves generacions. Aquests són només els punts de partida i d’arribada; entremig moltes coses per descobrir, molts gèneres i formats diferents, molts noms propis que els han possibilitat.

 

►En el segon volum també hi estan recollides les diferents produccions de Die Dreigroschenoper, que sota diversos títols s’han anat estrenant al nostre país. Aquesta obra de Kurt Weill i Bertolt Brecht, que trenca la norma no escrita que diu que les cançons en un musical han de fer avançar l’acció, ha gaudit de vuit produccions diferents, amb aproximacions molt diverses. El fet de poder veure les seves fitxes corresponents en l’ordre cronològic amb el qual es van presentar també ens ensenya molt sobre l’evolució del musical a Espanya (i sobre el mateix país) en tots aquests anys que les separen, (1963-2011)

►I ja en el tercer volum, a més de continuar amb els musicals restants no recollits en els altres dos, s’inclou un apartat de discografia existent. Per desgràcia, però com és habitual, no ha quedat constància de moltes de les obres, més enllà de les tasques d’arxiu que entitats com CDT, MAE, Fundación Juan March o fins i tot alguns teatres realitzen de forma excepcional. Malgrat tot tampoc és menyspreable el nombre de gravacions disponibles, la qual cosa ha estat fruit de l’imponent esforç de molts artistes, creadors i productors que tot i saber com és d’efímer el mateix event teatral per definició, l’hi han donat una perpetuïtat recollint lletres i músiques en els diferents suports físics (o digitals) disponibles en cada moment.

►També es poden trobar en aquest volum algunes fitxes reduïdes d’obres o esdeveniments que hem entès mereixen estar recollits per la seva importància o per ser exemple de formes diferents d’entendre o difondre el teatre musical. És el lloc per algunes produccions infantils i esdeveniments corals que serviren per fomentar i generar públic, per concerts de grans noms internacionals del musical que van visitar el nostre país o per campanyes teatrals com la de la Dirección General de Tráfico (DGT) que mitjançant musicals intentava transmetre normes de seguretat viaria.

A continuació teniu 2 vídeos de la presentació que es va fer a l’Espai 104 de Barcelona amb Daniel Anglès, Carme Sansa i Joan Lluís Bozzo.

 

00