►Els propers dies 12 de novembre (funció Under35) i 13 de novembre, l’Orquestra Simfònica el Cor del Gran Teatre del Liceu, amb la batuta del mestre Josep Pons, ens proposen un concert que recull les visions modernes de les tragèdies de Sòfocles des de les mirades de dos dels compositors més brillants del segle XX: Ricard Strauss i Igor Stravinsky. Així, de la mà del director musical del Liceu, l’escenari del Gran Teatre acull un programa musical perfectament enllaçat que combina la suite orquestral de l’òpera Elektra, de R. Strauss amb Oedipus rex del compositor rus.  El repartiment està encapçalat pels cantants Michael Spyres en el rol d’Oedipe, Ekaterina Gubanova interpretant Jocaste, José Antonio López com a missatger, Albert Dohmen en el paper de Tirésias i David Alegret com a pastor.

►Obre el concert la suite de l’òpera Elektra de Richard Strauss, una peça arranjada per Manfred Honeck que recull els millors moments de l’òpera, els temps simfònics sense veu. És una suite que permet veure tota la riquesa orquestral d’Strauss, voluptuosa, polifònica i elegant. Aquest mosaic musical d’Honeck, titular de l’Orquestra Simfònica de Pittsburgh, mostra amb opulència la colpidora essència de l’obra que, amb el refinat treball de textures que en realitzarà Josep Pons, vindrà a la memòria el seu gran èxit sobre la posada en escena de Patrice Chéreau, la temporada 2016-17, amb Herlitzius, Meier i Pieczonka. Pel que fa a l’argument, l’obra reflexiona sobre la venjança com un propòsit vital que guia els actes de la protagonista per fer justícia sobre la mort del seu pare, Agamèmnon, a mans de la seva mare i l’amant d’aquesta. Però la veritat és que darrere d’aquest assassinat que ara Elektra intenta venjar ja hi havia un instint de revenja: Agamèmnon va sacrificar una de les seves filles.

Oedipus Rex és una cerimònia única en el seu gènere. L’obra s’acosta al màxim a la concepció grega de l’òpera amb un cor d’homes estàtic, molt hieràtic, una gran orquestra on destaca la secció de vents i amb una presència important del piano. Gestada en secret i entregada a Serguei Diaghilev com a regal per a les celebracions del 20è aniversari dels Ballets Russos, va ser estrenada en la versió concert a París l’any 1927. Basada en la tragèdia de Sòfocles i amb text revisat per Jean Cocteau, va ser Jean Daniélou qui va traduir al llatí les parts dels solistes, mentre que la part del cor es canta sempre en la llengua vernacla del lloc on es representa, en aquest cas el català, amb una traducció d’Antoni Clapés.

►Èdip, gran protagonista i permanent a l’escena (i aquí encarnat pel reconegut tenor Michael Spyres), sabrà que ell mateix és l’assassí del seu pare i, en una espiral de fatals esdeveniments, es clavarà una agulla als ulls i fugirà a Tebes. Pur neoclassicisme amb una mirada envers el passat, però sense renunciar als plantejaments estètics i formals moderns.

LiceUnder35
 ►El Liceu programa una funció LiceUnder35 del concert Mite i tragèdia d’electra i èdip a un preu únic de 20€ el proper 12 de novembre a les 19h.

Josep Pons
 ►Considerat un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons és el director musical del Gran Teatre del Liceu.

►L’any 1985 va fundar l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure i, l’any 1993, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. És director honorari de l’Orquesta y Coro Nacionales de España i de l’Orquesta Ciudad de Granada, de les quals va ser director artístic i titular. Va ser també director musical executiu de les cerimònies olímpiques de Barcelona 92. L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música que atorga el Ministeri de Cultura, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts i doctor honoris causa de la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2019 va ser guardonat amb la Medalla d’or al mèrit en les Belles Arts.

►Ha enregistrat una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi France i Deutsche Grammophon, i n’ha obtingut els màxims guardons: Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Académie Charles Cross, Diapasson d’Or i Choc de la Musique. Dirigeix habitualment les principals orquestres i ho fa a les sales d’arreu del món, i ha establert una relació continuada amb l’Orchestre de París, la Philharmonia, la City of Birmingham, la Gewandhaus de Leipzig, la Staatskapelle de Dresden, l’NHK de Tòquio o la BBC Symphony Orchestra, amb la qual ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres. Va debutar al Gran Teatre del Liceu el 1993 i des del 2012 n’és el director musical, amb l’encàrrec de projectar l’orquestra en l’àmbit internacional.

►La temporada 2021/22 dirigirà les produccions Ariadne auf NaxosWar RequiemPelléas et MélisandeWozzeck i els concerts simfònics Mite i tragèdia d’Electra i Èdip Els altres Pelléas.

Orquestra del Liceu
►L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu és l’orquestra més antiga de l’Estat Espanyol, dirigida actualment pel mestre Josep Pons. Durant gairebé 170 anys d’història, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu ha estat dirigida per les més grans batutes, d’Arturo Toscanini a Erich Kleiber, d’Otto Klemperer a Hans Knapperstsbusch, de Bruno Walter a Fritz Reiner, Richard Strauss, Alexander Glazunov, Ottorino Respighi, Pietro Mascagni, Igor Stravinsky, Manuel de Falla o Eduard Toldrà, fins a arribar als nostres dies amb Riccardo Muti o Kirill Petrenko.

►Ha estat la protagonista de les estrenes del gran repertori operístic a la península ibèrica del barroc als nostres dies i al llarg de la seva història ha dedicat també una especial atenció a la creació lírica catalana. Va fer el seu debut el 1847 amb un concert simfònic dirigit per Marià Obiols, essent la primera òpera Anna Bolena, de Donizetti. Des de llavors ha actuat de forma continuada durant totes les temporades del Teatre.

►Internacionalment cal destacar el Concert per la Pau i els Drets Humans, organitzat per la Fundació Onuart, retransmès des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra el passat 9 de desembre del 2017.

►Després de la reconstrucció de 1999 han estat directors titulars Bertrand de Billy (1999- 2004), Sebastian Weigle (2004–2008), Michael Boder (2008–2012) i, des de setembre del 2012, Josep Pons.

 Cor del Gran Teatre del Liceu
►El Cor del Gran Teatre del Liceu neix juntament amb el Teatre el 1847 i protagonitza des d’aleshores les estrenes a l’estat espanyol de la pràctica totalitat del repertori operístic, del barroc als nostres dies.

►Al llarg de més de 170 anys, el Cor del Gran Teatre del Liceu ha estat dirigit per les més grans batutes, d’Arturo Toscanini a Erich Kleiber, d’Otto Klemperer a Hans Knapperstsbusch, de Bruno Walter a Fritz Reiner, Richard Strauss, Alexander Glazunov, Ottorino Respighi, Pietro Mascagni, Igor Stravinsky, Manuel de Falla o Eduard Toldrà, fins a arribar als nostres dies amb Riccardo Muti o Kirill Petrenko, i pels més grans directors d’escena.

►El Cor del Liceu s’ha caracteritzat històricament per una vocalitat molt adequada per a l’òpera italiana, consolidant un estil de cant de la mà del gran mestre italià Romano Gandolfi assistit pel mestre Vittorio Sicuri, que en fou el director titular al llarg d’onze anys i que creà una escola que ha tingut continuïtat amb José Luis Basso, Conxita Garcia i actualment amb Pablo Assante. També han estat directors titulars del Cor Peter Burian, Andrés Máspero i William Spaulding.