►La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha investit doctor honoris causa a Josep Pons Viladomat, director musical del Gran Teatre del Liceu, a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. La distinció se li concedeix “pel seu compromís amb el panorama musical de Catalunya; per la seva contribució en la recuperació i difusió del patrimoni musical hispànic; pel seu suport als compositors contemporanis i a les noves generacions d’instrumentistes; per la creació de projectes innovadors i d’excel·lència; pel seu esforç per obrir el fet musical als nous públics del segle XXI”.

►El catedràtic del Departament d’Art i Musicologia de la UAB, Francesc Cortès, padrí del doctorand, ha llegit la laudatio o discurs en el que ha glossat els mèrits de Josep Pons. Ha dit que “la UAB i el doctorand comparteixen sis qualitats bàsiques que ens defineixen, ens atorguen personalitat i voluntat de superació: recerca de la qualitat, el compromís amb la modernitat, un esperit constructor, la implicació social, la projecció internacional i la promoció de la joventut”.

►Pel que fa a la qualitat, ha destacat que la recerca d’aquesta ha estat des de sempre el seu guiatge, com la cura i enginy en la confecció de les programacions. “Amb l’Orquestra del Lliure feien prop de 10 assajos per a preparar un concert, o més si calia. També ho va aconseguir quan dirigia la Coral Belles Arts de Sabadell (1986) o la Coral Càrmina (1988-1990), tot convertint-los en grups de referència. Un altre indicador de la Qualitat, i alhora del que ara en diríem “transferència” són els seus 40 CD’s publicats amb Harmonia Mundi France des de 1991, i els 10 enregistraments amb Deutsche Grammophon, que han rebut nombrosos guardons internacionals: el Grammy, el Cannes Classical Awards, els Diapassons d’or o els Chocs de la musique, o el premi de l’Académie Charles Cross”.

►Pel que fa a la modernitat, Francesc Cortès n’ha subratllat el seu compromís, “amb actitud oberta que aterra fronteres entre estils i gèneres, que combina una orquestra simfònica amb Miguel Ríos, Franck Zappa, Nino Rota, Tomatito, o Miguel Poveda”.

►El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha fet el lliurament del diploma i li ha atorgat la medalla de doctor honoris causa. Lafuente ha explicat que les qualitats de Josep Pons que s’han destacat formen part de l’ideari fundacional de la UAB. “Per això és un honor emmirallar-nos en persones exemplars com ell, que ens ajuden a preservar una universitat de qualitat, oberta i innovadora”.

►Per al rector, “el currículum de Josep Pons és un bon exemple d’aquesta actitud vital i el seu compromís amb un repertori contemporani, l’anhel per seduir públics nous i la promoció de nous talents”

►Josep Pons, ha pronunciat la lliçó magistral titulada “Qui soc. Com soc. Què faig”, en la que ha explicat com és el seu “credo”: “Crec fermament que a través de l’Art podem adquirir coneixement. L’art infon coneixement”. I ha afegit que “crec en la necessitat de l’Art, sempre, però encara més en el període que ens toca viure. Crec que l’Art és l’únic remei que ens pot treure dels dualismes simplificadors. Crec en la màgia de l’Art i de la música. I crec finalment en l’honestedat i el compromís, com a pilars que em permeten “ser” i no “semblar que sóc”. Ha dit també que “la música comença on acaben els mots; ens diu coses que no som capaços d’expressar en paraules, i ens les diu de manera directa i diàfana”.

►Sobre la seva professió ha explicat que “un bon director no ho serà fins que sigui capaç d’escoltar la partitura amb els ulls i de llegir-la amb les orelles”. Per a ell, la principal funció d’un director d’orquestra és “aglutinar ànimes, unir-les de manera que formin un tot, respectant-ne alhora cadascuna i procurant-li un espai expressiu propi”.

►Després de la seva lliçó magistral, s’ha projectat un fragment de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida per Josep Pons, interpretant El amor brujo, de Manuel de Falla, i l’acte s’ha acabat amb el Gaudeamus Igitur.

►La cerimònia d’investidura ha comptat amb un aforament de públic restringit degut a la situació sanitària i es retransmetrà en directe i de forma íntegra pel canal Youtube de la Universitat. Hi han assistit prop de 200 persones -a l’Auditori de Lletres de la UAB- entre les quals la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón; el president del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany; o la presidenta de l’Orfeó Català, Mariona Carulla, entre d’altres personalitats.