►El Liceu presenta una temporada amb un pressupost global en ingressos de 54,8 milions d’euros, on les administracions segueixen jugant un paper clau i aporten un 48% del pressupost. Els ingressos propis equivalen al 52 % restant.

El projecte artístic té una partida de 15 milions d’euros i la despesa educativa i social arriba als 1,2 milions d’euros, on s’inclou l’inici de la segona òpera d’acció comunitària.

Perseguint un somni és el concepte que vertebra la programació artística de la temporada 24/25 del Liceu, un viatge per somiar a partir del coneixement, l’art i l’òpera, sent el Liceu un mirall del món actual.

Gerhard Richter, que ha col·laborat amb el llibre de temporada, és l’artista visual de la programació artística i porta sobre l’escenari del Liceu la seva obra, que dialoga amb peces de Schumann i Schubert en el concert Dichterliebe.

►Richter i 5 veus més consoliden El Liceu de les Arts en la seva quarta edició. Les famoses fotografies de Sebastião Salgado es fusionen amb la música de Villa-Lobos i Glass al concert Amazônia Kentridge torna al Liceu amb una proposta que barreja la seva obra amb la 10a simfonia de Xostakóvitx. Els poemes de Míriam Cano i les exposicions d’Inma Femenía i Antoni Tàpies completen aquesta programació interdisciplinària.

►CCCB, el MACBA i el Liceu impulsen una nova iniciativa: Micròoperes d’avui (art, música i pensament)El projecte proposa un itinerari musical pel barri del Raval que es realitzarà a les tres seus. Per la seva banda, el projecte Oh!Pera, que arriba a la seva 4a edició, estrenarà les noves composicions d’Ariadna Alsina, Sirah Martínez i Carles Prat.

Foto: Sergi Panizo.

►L’eclecticisme de qualitat i personalitat són trets distintius de la temporada on es podran veure 7 noves produccions (6 òperes i una dansa), 3 d’elles liderades pel Liceu: l’estrena mundial de la nova producció d’Àlex Ollé de l’òpera Lady Macbeth de Mtsensk de Xostakóvitx,l’esperada arribada del Lohengrin de Wagner ocupat per la seva besneta, Katharina Wagner, Benjamin a Portbou, nova obra d’Antoni Ros-Marbà, qui també dirigirà la seva pròpia partitura.

►El Liceu coprodueix la proposta de Christof Loy de Rusalka de Dvorák amb les veus principals de Piotr Beczała i Asmik Grigorian i La Sonnambula de Bellini amb el segell de Bárbara Lluch, que es podrà veure al Liceu amb la direcció de Lorenzo Paserini i un repartiment de luxe encapçalat per Nadine Sierra, Xabier Anduaga i Fernando Radó, entre d’altres.

Giulio Cesare de Händel, una història d’amor entre dos personalitats històriques com són Cèsar i Cleòpatra, és el títol amb el que reconegut director Calixto Bieito torna al Liceu amb una nova coproducció. Una obra barroca extraordinària dirigida per l’expert del gènere William Christie amb les veus de Xavier Sabata i Julie Fuchs.

►El Teatre també coprodueix un nou espectacle de dansa amb la música del Sémiramis i Don Juan de Gluck, que es podrà escoltar per primera vegada al Liceu. Jordi Savall dirigeix l’Orquestra Le Concert des Nations i el Ballet du Capitole de Toulouse posa moviment a una partitura plena de matisos.

►La temporada s’inaugurarà el 25 de setembre amb la nova producció de Lady Macbeth de Mtsensk de Xostakóvitx, títol que clourà el 7 d’octubre amb la celebració del 25è aniversari de la reobertura del Teatre amb una funció Under35.

►El mestre titular de la casa, Josep Pons, dirigirà musicalment Lady Macbeth de Mtsensk de Xostakóvitx,Lohengrin de Wagner i Rusalka de Dvorák.

►Primera proposta escènica de Romeo Castellucci al Liceu amb el Requiem de Mozart, que aborda temes com la qüestió del temps o l’esperança de renéixer. El reconegut mestre Giovanni Antonini, fundador d’Il Giardino Armonico, és l’encarregat de fer brillar una colossal partitura amb Anna Prohaska, Marina Viotti, Levy Sekgapane i Soloman Howard.

La forza del destino amb la lectura de Jean-Claude Auvray torna al Liceu amb Nicola Luisotti al fossat. Maria Agresta i Saioa Hernández agafen el rol de Leonora, Artur Ruciński i Amartuvshin Enkhbat, el de Don Carlo di Vargas, i Brian Jagde i Francesco Pio Galasso, Don Alvaro. 

Sonya Yoncheva, Saioa Hernández i Ailyn Pérez es posen en el paper de Cio-Cio-San a Madama Butterfly, obra icònica de Puccini que torna al Liceu dirigit per Paolo Bortolameolli. Moshe Leiser i Patrice Caurier signen una exquisida producció que s’inspira en les imatges a Europa durant el segle XIX sobre el Japó.

►El clàssic verdià La traviata amb la producció de David McVicar omple l’escenari del Liceu amb un repartiment de luxe dirigit per Giacomo SagripantiNadine Sierra i Ruth Iniesta són Violetta i Javier Camarena i Xabier Anduaga interpreten Alfredo.

►La temporada 24/25 comptarà amb 2 òperes versió concert i un musical amb tres grans batutes: Die Fledermaus de Strauss amb Marc MinkowskiRené Jacobs dirigeix Idomeneo de Mozart i La Merope de Terradellas s’estrena al Liceu amb la batuta de Francesco Corti. Gustavo Dudamel es posa al capdavant de West Side Story, el famós musical de Leonard Bernstein. El reconegut mestre veneçolà també dirigeix al Liceu la London Symphony Orchestra amb un programa que inclou Strauss i Ravel.

►El Liceu és i seguirà sent el temple de les grans veus amb grans recitals i concerts: un amb la diva Ermonela Jaho iun altre amb la veu prodigiosa d’Elīna Garanča. L’estimat duo format per Sondra Radvanovsky i Piotr Beczała torna al Liceui Pretty Yende i Nadine Sierra oferiran al Liceu una vetllada inoblidable. Lise Davidsen i Matthias Goerne prometen una festa wagneriana extraordinària i a més, el Teatre incorpora una Gala Lírica amb brillants veus internacionals: Marina Rebeka, Ekaterina Semenchuk, Martin Muehle i Ludovic Tézier.

La nova temporada arriba amb 3 grans espectacles de dansa: Afanador amb el Ballet Nacional de España, una estrena a Barcelona que porta la marca de Marcos Morau (La Veronal), Hammer d’Alexander Ekman amb la companyia sueca GöteborgsOperans Danskompani, Sémiramis i Don Juan que pren vida amb el Ballet du Capitole de Toulouse i la direcció de Jordi Savall. La nit de Sant Joan amb música de Robert Gerhard i direcció d’Antonio Ruz és un altre dels espectacles de dansa, inclòs en la programació de LiceuAprèn.

En l’àmbit simfònic, la temporada inclou 2 concerts dirigits per Josep Pons: Univers Mahler IV (Simfonia núm. 6) i el concert Una nit a París amb Debussy i Ravel, unprograma de música impressionista onírica.

►Continua el Cicle Constel·lacions amb 2 concerts en format de cambra que posaran el focus en músics de l’Orquestra Simfònica en el paper de solistes.

►El Projecte educatiu, LiceuAprèn, avança en la consolidació dels nous projectes iniciats en les últimes temporades i comença a enfocar-se en la celebració del 25è aniversari del Petit Liceu l’any 2025.

►La programació familiar inclou: 5 espectacles del Petit Liceu: La cuina de Rossini, La barcarola, Trencanous-Jazz, Miralls, i La petita flauta màgica i 5 espectacles del Liceu Jove: La torre dels somnis, La nit de Sant Joan, El monstre al laberint, El conte de Nadal de Charles Dickens i IT Dansa.

►Òpera entre generacions es consolida amb una funció extraordinària a un preu únic de 35 € on dues persones de diferents generacions poden compartir vivències i coneixements al voltant de l’òpera. Aquest nou projecte s’inicia la temporada actual, 23/24, amb La cenerentola (30/5/2024), i continuarà vigent la temporada 24/25 amb Rusalka (6/7/25).

►Amb una comunitat amb més de 23.000 menors de 35 anys, el Liceu incrementa fins a 6 les experiències Liceunder35Lady Macbeth de Mtsensk (7/10/24), Afanador (12/10/24), Oh to believe in another world (18/10/24), Madama Butterfly (8/12/24), Requiem (sessió única i exclusiva a la Sagrada Família el dia 17/2/25) i La Sonnambula (16/4/25).

►La nova temporada 24/25 compta amb un total de 206 funcions amb 13 títols d’òpera, 4 espectacles de dansa, 13 concerts i recitals, així com 11 activitats a Foyer i altres sales. La programació de LiceuAprèn compta amb 10 espectacles i 74 funcions entre escolars i familiars.