►El Teatre Gaudí Barcelona es consolida com a promotor del teatre musical, de creació i en català amb un total de 250 obres i 59 musicals.

►El 2008, obria al carrer Sant Antoni Maria Claret un nou espai cultural, enmig dels barris de Gràcia, Sagrada Família i el Guinardó. El local d’un antic supermercat va esdevenir l’escenari escollit per plantar un nou teatre a Barcelona: on abans hi havia les càmeres frigorífiques, ara hi ha els camerinos. El somni del dramaturg Ever Blanchet d’obrir un teatre a quatre bandes a Barcelona, per fi havia agafat forma; 15 anys després, el Teatre Gaudí Barcelona ja suma 250 espectacles, dels quals 59 són musicals.

►La trajectòria dels directors del Teatre Gaudí, la Maria Clausó i l’Ever Blanchet, ja venia de llarg quan el 1995 van obrir el Versus Teatre al Carrer Castillejos 179, un espai amb un escenari central però només a dues bandes. “No vaig parar fins a trobar un espai on obrir un teatre a quatre bandes”, explica l’Ever Blanchet. “El motiu és que a nosaltres, com a creadors, ens interessa un teatre no sotmès a la frontalitat, on l’espectador se sent immers dins l’escena, proper als actors i gaudint dels més petits detalls”, afegeix la directora i actriu Maria Clausó.

“No és casualitat que inauguréssim amb un concert dramatitzat amb temes d’Stephen Sondheim”, recorda Blanchet. Sota el lema de primera fàbrica de creació de teatre musical de Barcelona”, el Teatre Gaudí suma 59 espectacles musicals ara com ara. En aquests 15 anys, el Teatre ha acollit grans textos d’autoria internacional com Carrie, Sugar, Els Músics de Bremen o El Despertar de la Primavera.

►Malgrat tot, i nascut amb el compromís de donar veu als formats de nova creació i el musical en català, el Teatre Gaudí també ha apostat per obres de dramatúrgia local com La Grossa i la Bèstia (cia. Versus), Ulls de Bruixa (de Joan Solana i Paco Viciana), El Futbol és així de gay (de Xavi Morató i Gerard Sesé), Limbo (de Marc Rosich) o Bed&Breakfast (de Laia Fort amb música d’Els Amics de les Arts). Així doncs, ha esdevingut un lloc d’exhibició i producció per a moltes companyies que posteriorment han fet el salt a teatres “grans”, del Paral·lel, al Teatre Nacional i altres del territori en format gira. Grans actors i actrius del teatre musical han passat pel Teatre Gaudí: Roger Berruezo (The Wild Party el 2013), Nina (Mares i Filles el 2015), Iván Labanda (Sugar el 2015), Marc Pociello (John & Jen el 2018) o Xavi Duch (Tick Tick Boom! el 2017).

► “The Wild Party va ser la primera funció de gran format que es va fer en un teatre com el Gaudí, i en aquell moment ens deien que estàvem bojos”, recorda l’actor Xavi Duch en una entrevista a Teatremusical.cat. “Vam obrir una porta a la resta de musicals que s’han fet a Catalunya”. Amb aquesta voluntat de consolidar l’oferta de teatre musical, el Teatre Gaudí acull el 20 de febrer de 2023 ‘The Wild Party  – en concer”’, una única funció que neix d’un somni dels intèrprets, i que celebra el seu 10è aniversari d’estrena amb el mateix repartiment de fa 10 anys.

►Aquesta temporada, el Teatre Gaudí sumarà dos musicals més de creació: per una banda, un vodevil de la companyia Egos Teatre, “Baby Boom!”, en to de comèdia, que estarà en cartellera fins al 2 d’abril; i “Tuelf Points”, un musical a càrrec de “Suerte En Mi Vida Producciones” sobre el festival d’Eurovisió que, a més, comptarà amb l’aparició “virtual” de representants d’Espanya al concurs musical com la Nina o el Miki Núñez.

►Els directors del teatre destaquen el compromís de la sala en buscar sempre “l’excel·lència i el rigor” en les propostes que acullen. “Creiem que, de la mateixa manera que el públic no és monolític, l’oferta ha d’ésser molt diversificada”. En aquesta coherència de cercar sempre la màxima qualitat, 15 anys després el Teatre Gaudí destaca per la seva aposta pel teatre musical, el teatre de creació i el teatre en català. El 90% de les obres que han passat per les sales del teatre han sigut en català.

Mirant al futur
►Els reptes que suposa mantenir un espai cultural obert a Barcelona, són molts. “El futur està assenyalant una consolidació d’un model de teatre popular i de qualitat; el nostre objectiu és millorar l’oferta de teatre musical, donant-li protagonisme a la fisicalitat, el relat, la dansa i la música en un ‘teatre total’”, remarca Blanchet.

►A banda, el Teatre Gaudí també reclama més atenció per part de les institucions. “Volem tenir més visibilitat com a teatre de mitjà format, buscar més recursos i teixir aliances amb les companyies de Barcelona i Catalunya”, afegeix Clausó. “Mirant enrere, estem molt contents de donar veu i oferir oportunitats a molts artistes i creadors”.

Teatre Gaudí: Creativitat, llibertat, proximitat

►Nascut el 2008 entre l’Eixample i Gràcia, el Teatre Gaudí de Barcelona és un equipament cultural referent pel que fa a la llibertat creativa, l’esperit lúdic i de formació ètica i estètica de l’espectador. Des de les dues sales del teatre de proximitat, es fomenta la interacció entre les persones, que aporta creixement cultural en diferents aspectes: reflexió, ambició de superació personal, socialització, debat, confrontació i experiència creativa.

  • La frase: Primera fàbrica de creació de Teatre Musical de Barcelona és de Santi Fontdevila.

►Consulta aquí les fitxes i els vídeos dels espectacles musicals que hem enregistrat al Teatre Gaudí.

Espectacles – graella

Altres idiomes – graella