“Que Déu empari el futur de les arts escèniques perquè no quedaran escoles, artistes ni teatres al país”

 ►L’escola COCO COMIN, com a Escola d’Arts Escèniques Autoritzada per la Generalitat de Catalunya, vol denunciar públicament “el maltractament a les Escoles de Dansa Autoritzades i el menyspreu als seus alumnes de les branques professionals que es veuen afectats greument en l’avenç de la seva carrera per la interrupció arbitrària de les classes decretada pel Govern” arran de la resolució del passat 30 d’octubre, que ahir es va prorrogar fins al dia 23 de novembre.

►Per a l’ESCOLA, són mesures restrictives aplicades amb “brotxa grossa”, sense diferenciar les activitats extraescolars d’aquelles que no ho són, com és la formació professional de ballarins, i també la formació de cantants, actors i músics. “Som escoles en Règim Especial que ens ha costat molt ser reconegudes, hem fet els deures que se’ns ha demanat des del Departament d’Educació any rere any i ara el nostre Govern ens abandona i ni recorda que la dansa existeix, ha criticat la directora, Coco Comin.

►Els ballarins, com qualsevol esportista d’elit, necessiten l’entrenament diari i les interrupcions tenen uns efectes negatius en la seva musculatura, l’estat físic i les lesions. En aquest punt l’ESCOLA veu un greuge comparatiu vers a les universitats i el CAR, que tenen autoritzades les classes presencials mentre que a les Escoles de Dansa Autoritzades sota el paraigua d’Educació no se’ls permet mantenir les classes.

►Coco Comin ha advertit que “els ballarins necessitem que la pràctica sigui presencial perquè la nostra professió no es pot desenvolupar des d’un impersonal ordinador, no podem entrenar a casa entre el llit i la paret, entre el gos i l’àvia, entre el germà petit i la mare cuinant, o al replà de l’escala, mentre el professor intenta traslladar una informació que ha perdut tota la seva essència artística”.

►Malgrat les reserves, mentre estudia emprendre accions legals al respecte, l’ESCOLA acatarà l’obligació d’impartir les classes via online. “No ens agrada gens l’alternativa telemàtica, però, malauradament, ho haurem de fer per sobreviure, perquè les escoles no tenim cap coixí econòmic darrere, perquè vivim al dia de la suma de petites quotes, perquè la nostra raó de ser no és el negoci sinó la vocació docent que ara ens han tallat d’arrel sense pietat i sense pensar-s’ho dos minuts”, ha assenyalat la directora.

►L’escola defensa que han pres totes les mesures per poder impartir les classes presencials amb la màxima garantia davant la COVID-19 i critica que les autoritats desconeixen el funcionament d’una escola de dansa, on les aules són grans, es treballa amb espai i cada alumne ocupa un lloc inamovible a la barra. A més, fins al tancament, el centre ha fet les classes amb ràtios, màscares, catifes per desinfectar les sabates, un sistema de ventilació invertida, sofisticades mampares a les classes de cant, deixant deu minuts entre classe i classe, i situant itineraris diferents d’entrada i sortida a les aules.

“Que Déu empari el futur de les arts escèniques a casa nostra, quan els artistes menystinguts pels dignataris i que han d’omplir els elencs de futures produccions no estiguin preparats perquè no quedaran escoles, artistes ni teatres al país”, ha lamentat Coco Comin.