►Ahir, dimarts 20 de desembre, a les 19:00 hores, es va celebrar al Disseny Hub de Barcelona la 33a Gala dels PREMIS ATENEUS, que, de 1989, convoca anualment la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) amb l’objectiu de reconèixer la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones i les empreses del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.

Mag Lari ha estat l’encarregat de conduir una gala plena de màgia i humor en la qual s’han lliurat 11 premis corresponents a 5 categories, a més del Premi Honorífic a l’Acadèmia del Cinema Català com a reconeixement per la seva tasca a l’hora d’acostar les produccions catalanes al territori a través del cicle Gaudí, una xarxa de la qual formen part 20 ateneus d’arreu del país.

►El primer premi a la CREATIVITAT ARTÍSTICA s’ha concedit al CENTRE CULTURAL I RECREATIU DE PINEDA DE MAR pel projecte The Pastorets, el musical (www.thepastorets.com). El jurat ha volgut reconèixer la reconversió d’un clàssic de la cultura popular, com són Els Pastorets, en un musical innovador, modern, dinàmic i divertit, tot aconseguint una gran implicació de la massa social, i una destacada repercussió i èxit de públic. L’espectacle familiar, que en la seva temporada d’estrena va esgotar les entrades de totes les funcions, respecta l’obra original de Folch i Torres, però incorpora 13 temes musicals que són versions adaptades de peces populars d’artistes com Lady Gaga, Elthon John, Abba, Frank Sinatra, Cristina Aguilera o Luis Fonsi. El musical compta amb 35 actors i actrius a dalt de l’escenari cantant i ballant en directe, espectaculars projeccions, una escenografia a tres nivells i un equip de més de 70 persones.

LATENEU BARCELONÈS ha estat guardonat amb el premi JOVE, PROPOSA! per la iniciativa Cafè Continental, una tertúlia adreçada a persones de 18 a 30 anys que vol esdevenir el punt de trobada cultural obert, interdisciplinari i transversal dels joves de Barcelona. L’objectiu és recuperar l’esperit de les tertúlies històriques de l’ateneu, tot rejovenint la base social de l’entitat. La proposta, que tindrà una periodicitat setmanal, estarà oberta a tots els joves, siguin socis o no de l’ateneu, i comptarà amb convidats especialitzats segons la temàtica tractada. A més, es crearà un Podcast quinzenal conduït pels mateixos joves per tractar temes culturals i d’actualitat.

►Pel que fa a la categoria TREBALL EN XARXA, el primer premi s’ha lliurat a l’ASSOCIACIÓ NÚRIA SOCIAL d’Olot  pel projecte L’ull viu, cinema social al Núria, un cicle de cinema social organitzat per l’ateneu en col·laboració amb el Terra Gollut Film Festival i altres entitats del municipi. La idea d’aquest cicle és interconnectar i donar visibilitat a projectes i entitats locals a través de generar espais de trobada i de posar a debat temes que s’estan treballant des del mateix territori mitjançant l’experiència audiovisual i el cinefòrum posterior. El cicle inclourà també diverses sessions gratuïtes per a tota la ciutadania.

►El projecte La Peni… cal! del TEATRE DE LA PENI de Molins de Rei ha rebut el primer premi a la COMUNICACIÓ ASSOCIATIVA. El jurat ha valorat l’esforç de crear un projecte de comunicació que ha sigut la punta de llança de la modernització i renovació de l’ateneu -que enguany ha celebrat el seu centenari- teixint aliances locals i, alhora, cercant el suport d’artistes d’abast nacional. Es tracta d’una estratègia global de comunicació per apropar l’entitat als diferents segments de població de Molins de Rei per tal d’ampliar el públic objectiu, tot arribant a nous públics diferents dels que tradicionalment acollia l’entitat. El projecte ha comptat amb l’edició d’un vídeo amb artistes reconeguts del panorama nacional, la renovació de la web i les xarxes socials de l’ateneu, la participació en actes municipals com el Pregó de la Festa Major i l’establiment d’aliances locals com un programa especial de Ràdio Molins de Rei i un concurs de fotografia local sobre l’entitat.

►Finalment, el premi FOMENT DE LA PARTICIPACIÓ, que està adreçat a entitats socioculturals externes a la Federació d’Ateneus, s’ha concedit a l’ASSOCIACIÓ D’AGITACIÓ CULTURAL DE PONENT LA BAULA de Lleida pel cicle Memòria 2N, que té com a finalitat recuperar la memòria històrica de la ciutat, tot dignificant les víctimes del franquisme i de la repressió. En aquest cicle -que inclou accions com el Premi 2N o l’edició de la revista La Fossa 218-, La Baula treballa conjuntament amb 11 entitats més de Lleida.

►El president de la Federació d’Ateneus, Pep Morella, ha obert la gala felicitant a tots els ateneus que han presentat candidatura enguany: 75 candidatures d’un total de 53 entitats. El parlament del president també ha tingut un component reivindicatiu quan s’ha adreçat als membres de la Generalitat i el Parlament de Catalunya presents -entre els quals era la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural Adelaida Moya– per reclamar el 2% del pressupost per a la cultura“un pressupost amb el qual ens agradaria comptar des de principis d’any per poder tirar endavant projectes tan necessaris com la rehabilitació dels nostres ateneus, ja que molts d’ells són autèntiques joies arquitectòniques, però comencen a tenir problemes, tant constructius com de manteniment o de compliment de les noves normatives, i necessitem el suport de l’Administració per poder seguir treballant per la cultura d’arrel”.