►“Balada per un home mort”s’estrenarà aquest setembre a la Temporada 2019-2020 del Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca.
Anònims Produccions presenta  i produeix el seu quart projecte com a companyia, Balada per un home mort, inspirat en Ballad of Reading gaol d’Òscar Wilde.
L’espectacle musical amb música de Jesús Horcajo i llibret i lletres originals d’Estanis Aboal amb Mar Fernández com a ajudant de direcció i interpretat per: Joan Gil, Estanis Aboal, David G. Llop, Laura Miquel, Ferran Mayné, Marta Ginesta.

SINOPSI
Ens trobem a finals del segle XIX.
Òscar és reclòs injustament a la presó de Reading per escàndol públic. Allà  es convertirà en un home anònim, privat de tots els seus drets i privilegis burgesos, i aprendrà a sobreviure gràcies a John, un home condemnat a mort per haver matat a la seva dona.
Malgrat que el seu crim John no sembla un assassí, i Òscar intentarà saber més d’ell per escriure la seva història.
Dins el penal de Reading, John parlarà amb el fantasma de la seva dona, presagi de la Mort que ronda aquell patíbul. Ella estarà personificada per Salomé, protagonista de la darrera obra de Wilde abans d’entrar a la presó, com a símbol de la culpa i dels obscurs malsons de tots els reus dins aquell lloc horrible.
Aquesta història està inspirada en un moment molt concret de la vida d’Òscar Wilde, i tot i que no és biogràfica, està impregnada de les interessants i polèmiques reflexions que Wilde va fer respecte a la vida, la llibertat i la justícia, valors de gran actualitat avui dia, on els conceptes llei i justícia no sempre van de la mà.
Wilde va ser empresonat només per ser homosexual, i conviure amb aquells homes va fer que la seva percepció del món canviés, fet que va provocar que dins d’aquelles parets pogués escriure Balada de Reading, un poema dedicat a un reu que va morir a la forca mentre ell era a la presó.
Pot un home culpable redimir-se del seu crim ajudant a algú innocent?

REFERENTS
En el marc polític i social actual en què ens trobem creiem necessari que la ficció i en el nostre cas els musicals parlin de temes que provoquin  debat, com són actualment  la justícia i el paral·lelisme amb allò que es considera just a ulls de la societat.
Òscar Wilde va escriure sobre aquest i altres temes ja al segle XIX, mentre va viure el seu captiveri a la presó de Reading, envoltat d’homes assenyalats culpables i condemnats a mort, alguns d’ells només víctimes de la seva pròpia sort. Ell va anar a aquell penal només per exhibir-se estimant a un altre home,  ja que la  conducta immoral era considerada un delicte sempre i quan fos visible per a la hipòcrita societat Victoriana.

►Actualment ser homosexual és delicte a 72 països del món,  malgrat que la llibertat d’expressió, de creences o la llibertat sexual  constitueixen drets fonamentals de la nostra societat.
Esperem que Balada per un home mort serveixi no només perquè els espectadors gaudeixin del drama musical que els hi presentem, sinó que també puguin reflexionar sobre cap a on ens porta la societat actual, incapaç d’aprendre dels errors del passat.

LA COMPANYIA
Anònims Produccions és el nou nom que rep la companyia Pupipia Produccions,  fundada en 2016 per Joan Gil, Estanis Aboal i Jesús Horcajo.  Formació que ja ha estrenat dos musicals a  la cartellera de Barcelona:
Veganos, el musical, comèdia d’èxit amb dues temporades a l’Eixample Teatre  en català (2017) i castellà (2018) i tercera temporada a l’Ars Teatre (de gener a abril de 2019). Espectacle finalista als Broadway World Spain i nominats als premis de teatre musical i als premis Max.
Barbablava, el musical, thriller musical que va estrenar la temporada “Temps de musicals”  el Teatre Gaudí al 2018 amb èxit de crítica i públic.
També la companyia ha creat espectacles més intimistes, com el monòleg Pols a la memòria, un monòleg sobre l’Alzheimer amb música en directe que va obrir la Temporada 2018 de Sant Andreu de la Barca i actualment en gira amb el recolzament de l’entitat Alzheimer Catalunya.