“Donar llum de paraula a les coses inconcretes”, diu Miquel Martí i Pol al seu poema L’Arrel i l’escorça. I és aquest vers el que inspira el títol de l’espectacle que avui es presenta al Palau de la Música Catalana. Llum de Paraula és una vetllada de poemes, música i dansa creada expressament per a la celebració del 50è aniversari GRUP ENCICLOPEDIA CATALANA i que ha estat inspirada, sens dubte, per aquesta voluntat primària i transcendent de donar veu als inconcrets en forma de paraules, les quals en ordenar-se una rere l’altra, pàgina rere pàgina, acaben convertides en llibres.
Llum de Paraula celebra la tasca feta pel GRUP ENCICLOPEDIA CATALANA en aquest camí cap a la llum que és l’aprenentatge, la cultura i el saber d’un poble que s’arreplega al voltant dels mots i que es defineix a partir d’ells. “Ens nodrim de paraules, nosaltres, ben mirat, no som més que paraules”, diu Martí i Pol. Ens trobem, doncs, davant un homenatge a la tasca feta i al llarg camí que encara queda per recórrer i ho fem amb les paraules dels nostres poetes, aquest cop en íntima combinació amb la música i la dansa.
L’Era de les Impuxibles, la companyia encapçalada per les germanes Clara Peya, pianista i compositora, i Ariadna Peya, ballarina i coreògrafa, ha creat un espectacle multidisciplinar a partir de versos d’escriptors catalans que abasten un ampli ventall en la història de la poesia en llengua catalana, noms d’escoles, èpoques i tradicions tan variats com ara Martí Sales, Salvador Espriu, Miquel Martí Pol, Mireia Calafell, Joan Margarit, Jacint Verdaguer, Joan Vinyoli, Joan Maragall, Gemma Gorga, David Jou, Sònia Moll, Maria Mercè Marçal, Joana Raspall, Josep Pedrals, Georgina Castillo o Joan Salvat-Papasseit. Així, les paraules d’aquests poetes prenen cos en una vetllada que s’estructura en tres parts temàtiques. A Terra i Llengua es proposa una mirada cap al sòl que trepitgem, les arrels que ens fan com som, que beuen de la tradició del nostre terrer i que a la boca se’ns tradueixen en una llengua precisa. A Espai i Cosmos, els ulls miren a munt, a les estrelles, per meravellar-nos i, tot seguit, preguntar-nos sobre el nostre lloc al món: d’on venim i on som. I finalment, a Futur i Esperança, es planteja una mirada cap endavant plena d’esperança, però també un nou intent de qüestionar-nos cap a on anem. Sempre un nou intent.
Al capdavall, amb Llum de paraula es pretén que les paraules dels versos escollits saltin de la pàgina i es transformin en notes i cossos que ens il·luminin.
Marc Rosich i Marc Angelet