►El Gran Teatre del Liceu homenatge a la vida i el llegat de Roger AlierMedalla d’Or del Liceu 2023, amb un recital commemoratiu que posa en valor la seva dedicació i passió per l’art operístic, així com la vinculació incansable i compromesa cap al teatre. L’acte tindrà lloc el dia 11 de juny a les 19h al Foyer i les entrades ja estan disponibles a la pàgina web del Liceu.

►Amb una llarga biografia dedicada a la lírica, el professor Alier va ser tota una institució en el món de l’òpera. Des de la seva incansable tasca d’exhumar la temporada del Teatre Principal fins a l’estrena de la primera versió escenificada de l’òpera Il re pastore de Mozart a Espanya, i representant la primera òpera en la història del Teatre el Molino al Paral·lel, el seu llegat perdurarà en la memòria col·lectiva.

►El recital homenatge seguirà el rastre de la vida extraordinària del mestre Alier, presentant fotogrames vitals exemplificats amb emocionants fragments operístics. A més, aquests moments seran interpretats pels cantants que van acompanyar al professor en les seves múltiples iniciatives, oferint una experiència única i emotiva.

►Un recital ple de les músiques que el van fer feliç i que va programar, dirigir, traduir o divulgar en una vida plena i entregada a l’art de l’òpera, amb peces de Mozart, Cimarosa, Donizetti, Rossini, Verdi i altres. Entre els distingits cantants que participaran en aquesta commemoració es troben Serenza Sáenz, David Alegret, Jan Antem, Josep Bros, Carles Cosías, Carlos Daza, Beñat Eguiarte, Mercedes Gancedo, Tina Gorina, Maria Hinojosa, Núria Rial, Marc Sala i Laura Vila. Seran acompanyats al piano per Josep Buforn i Stanislas Angelov.

Roger Alier  

►Reconegut divulgador operístic i autor d’una extensa bibliografia, gran part de la qual la va dedicar al coliseu barcelonès. Va ser membre fundador dels Amics del Liceu (1987) de qui va ser el primer secretari de la junta amb el primer president dels Amics, el recordat Dr. Moisès Broggi.

►Va fer una notable tasca de traducció d’òperes al català: (Don Pasquale de Donizetti, Il matrimonio segreto de Cimarosa, Il barbiere di Siviglia de Paisiello, El rapte en el serrall, Il Re pastore o La flauta màgica de Mozart) en la seva idea d’apropar l’òpera al públic i fer-ne  difusió en la nostra llengua.

►Alier, que tenia una extensa formació musical i universitària, va exercir la crítica operística durant dècades a nombrosos mitjans com Serra d’OrAvuiOpera i La Vanguardia, on va ser el crític d’òpera des de 1987.

►Precisament el 4 de novembre de 1987 va publicar la primera crítica d’òpera del Liceu, concretament de Il Trittico de Puccini. Des d’aleshores, no va faltar a quasi cap títol del Teatre, del qual també ha publicat nombroses publicacions com el col·leccionable Historia del Gran Teatro del Liceo (La Vanguardia, 1982-1983), El Gran Teatro del Liceo. Historia artística (Edicions Francesc X. Mata, 1991) o El Gran Teatre del Liceu (Carroggio, 2000) entre d’altres. Roger Alier ha estat una figura clau en la difusió operística a Catalunya, fundant la revista Ópera Actual l’any 1991 (amb Fernando Sans Rivière i Marc Heilbron), publicant nombrosos monogràfics, biografies (com la de Montserrat Caballé) i exercint la docència durant gairebé 30 anys.

►La seva tasca divulgativa el va portar a participar com a expert operístic al programa de TV3/Canal 33, Nit d’Arts (1999-2001), creat i presentat pel periodista Marcel Gorgori, amb qui també va protagonitzar els programes Històries de l’òpera a Catalunya Música. Amb el Marcel Gorgori també va signar dos llibres: Cinc cèntims d’Òpera (2002) i Paraula d’òpera (2003). També va fer nombroses retransmissions de funcions d’òpera: Liceu, Amics de l’òpera de Sabadell, amb la cadena de ràdio Catalunya Música.