Una petita vila catalana està a punt de celebrar eleccions per triar diputat, i l’alcalde intentarà comprar els vots dels vilatans per al seu protegit. Ben aviat, però, tot es complicarà amb l’aparició d’un altre candidat i amb el descobriment dels terribles secrets de joventut de l’alcalde, que generaran una trama esbojarrada i delirant en què el menys important serà respectar les normes del joc democràtic.

Un sainet líric? Una comèdia esbojarrada? Un musical pitarresc? Una cercavila teatralitzada? Una desfilada de barretines, faixes i esperdenyes? Una mostra de bestiari de festes? L’esquella de la torratxa és tot això i molt més. És rauxa, és disbauxa.
El so de l’esquella anuncia festa grossa!

“Els EGOS Teatre ens han fet un dels regals més preciosos d’aquesta temporada.

Des del Teatre Nacional els havíem demanat una lectura de L’esquella de la torratxa (aquest prodigiós sainet musical de Serafí Pitarra que hauríem de tenir més clarament al capdamunt del pedestal de la nostra tradició escènica, ja que en bona mesura podem dir que és el text fundacional del teatre català modern). A canvi d’això, la seva generositat l’ha convertit en un muntatge d’una gran potència escènica, alhora popular i rigorós, amb un treball musical esplèndid sobre unes partitures originals del mestre Sariols que jo encara cantussejo algun matí pel carrer.

Pitarra és el nostre clàssic i el nostre contemporani, i els EGOS Teatre ens ho han demostrat perfectament amb aquest muntatge de L’esquella de la torratxa que té tots els elements per seguir fascinar un públic ampli i popular, tal com ho va fer en la seva estrena ara fa exactament 150 anys.

Val la pena veure aquest muntatge, per la seva frescor, per la seva energia, pel seu preciós treball musical, i perquè hem de conèixer millor les nostres arrels per saber qui som, sobretot quan aquestes arrels encara tenen tant a dir-nos.”

Xavier Albertí