La Coral Estel volem oferir-vos la nostra versió de Mar i Cel un dels musical més significatius de Dagoll Dagom , basat en l’obra d’ Àngel Guimerà del mateix nom, portada als escenaris el 1987 (i reposada el 2004) amb lletra de Xavier Bru de Sala i música d’ Albert Guinovart , amb la qual aconseguiren un èxit sense precedents en l’escena catalana, per les inoblidables melodies i per la seva posada en escena; un vaixell enorme que es movia i que apareixia en totes les escenes.

Nosaltres, tot i no comptar amb un vaixell tan espectacular, hem volgut apropar-vos tota la màgia d’aquesta obra amb la interpretació de les cançons i escenes més emblemàtiques, per que puguem emocionar-nos amb la història d’amor de Saïd i Blanca , en el rerafons de l’expulsió dels moriscos el segle s. XVII al Regne de València.

Dediquem aquesta obra al nostre company i amic Martí Santamaria, amb tota l’estimació… va per tu Martí!!! Moltes gràcies per la vostra assistència i us desitgem que passeu una bona estona gaudint amb els nostres pirates berguedans. Que s’inflin les veles i… proa cap a Alger!!!!

Els Moriscos

Es coneix amb el nom de moriscos el conjunt d’habitants d’origen musulmà o de creences islàmiques residents a l’antic Regne de Castella i la Corona d’Aragó , que van ser batejats en la fe cristiana amb la pragmàtica dels Reis Catòlics del 14 de febrer del 1502 . Molts conservaven la parla àrab que rebé també el nom d’ algaravia . Morisc deriva de la paraula moro amb els que se’ls emparentava.

El decret d’ expulsió dels moriscos ( 1609 – 1610 ), promulgat per Felip III , ordenà l’abandonament del territori peninsular de tots els moriscos , aquest decret a ser especialment dur per a les terres del Regne de València i en general per tota la Corona d’Aragó , ja que l’economia estava basada en l’explotació agrària per part dels moriscos . Al Regne de València , d’on es van expulsar 135.000 moriscos, moltes terres es van veure despoblades i es va haver de dur a terme un segon repoblament. Així, començà la major crisi econòmica, social i cultural dels territoris pertanyents a la Corona d’Aragó .